Assofermet ülés: a CBAM kétszintű piacot hozhat létre

Az uniós Karbon Határkiigazítási Mechanizmus (CBAM) nagyobb felülvizsgálatra szorul. CBAM

A jenlegi formában történő bevezetése két párhuzamos piacot hoz létre, egy magas minőségű acélpiacot az EU-ban költséges fenntarthatósági politikai körülmények között gyártott termékek számára, és egy konzumpiacot Európán kívül, mondja a T-Commodity konzultáns cég társalapítója. 

A múlt héten az olasz acélkereskedelmi szövetség, az Assofermet ülésén Gianclaudio Torlizzi azt mondta, nincsnek meg a megfelelő feltételek, hogy az európai zöld-acél szabványokat egységesen kikényszerítsék a világ összes országában.

A volatilitás a járvány utáni piac fő sajátossága. “Manapság a vállalatok teljesen más piacon kell működjenek, mint amihez néhány évvel ezelőtt hozzászoktunk. Új üzleti nehézségekkel nézünk szembe, a hosszú távú stratégiák létrehozása különösen bonyolult,” mondta Torlizzi.

Az ülés a fenntarthatóságra és az új kihívásokra fókuszált. “A konferencia témája aláhúzza, mennyire megváltoztatja a zöld hullám az életmódot és az üzletkötés módját,” mondja az Assofermet nyilatkozatában.

“Azok számára, akik acéllal foglalkoznak, a karbonmentesítés egy a politikai környezet által erősen befolyásolt gazdasági-pénzügyi és technológiai kötelezettség,” mondta a rúdacélgyártó Beltrame cég kereskedelmi igazgatója, Enrico Fornelli.

A CBAM mechanizmus az acélimport árának mintegy 15%-os megemelkedéséhez vezethet. Jelenleg csak néhány olyan acélterméket érint, melyek hatással vannak a végfelhasználókra és feldolgozókra, kitéve őket az olyan késztermék importőrök nem fair versenyének, akiket nem sújt korlátozás vagy adózás, mondta az Assofermet a múlt hónapban.

Amennyiben ezt nem vizsgálják felül, az aláaknázhatja az EU ipari ágazatainak egy jelentős részét.

Az átmeneti CBAM periódus 2025 december 31.-én jár le. Addig a vevőknek csak a szabályozás egy részének kell megfelelniük. Az Assofermet reméli, a véglegesített időszak, 2026 január 1. előtt, az EU képes lesz az intézkedés módosítására, hogy összeegyeztesse a környezeti átmenetet a gazdasági konzekvenciákkal, melyek az EU Green Deal és a Fit For 55 bevezetéséből adódnak.

Forrás: Kallanish, Natalia Capra France