Az acélhulladék kínálat nem elegendő a zöld acélhoz

Miközben az acélhulladék használata egy kulcsfontosságú útja az acélszektor karbon-mentesítésének, nem lesz elegendő belőle a jövőben az igényelt mennyiségű „zöld” acél előállításához, figyelmeztetnek iparági szakértők, akik a Kallanish Green Steel Fórumán szólaltak fel Londonban.

Acélhulladék

“Egyszerűen nem lesz elegendő acélhulladék, hogy az általunk kívánt zöld acél mennyiséget legyártsuk,” mondta Julian Verden, a Stemcor Group ügyvezető igazgatója.

Míg az Egyesült Királyság például 12 millió tonna of acélhulladékot állít elő, ebből mintegy 8mt exportra kerül. Ha a terveknek megfelelően a Tata Steel Port Talbot acélműve az oxigén befúvásos nagyolvasztós acéltermelésről átáll az acélhulladék alapú ívkemencés gyártásra, kevesebb acélhulladék marad exportra. Hasonló változásokat látni máshol is.

“Nem lesz elegendő acélhulladék, amit mozgatni lehetne a világkereskedelemben,” mondta Verden Luciana Filizzola, a GMH Gruppe fenntarhatósági igazgatója hangsúlyozta a hosszú távú acélhulladék ellátás biztosításának szükségességét Európában.

“Sok és nagyon jó acélhulladékot exportálunk Törökországba, Indiába és sok más országba,” mondta. “Miért nem vagyunk képesek biztosítani magunk számára itt Európában az acélhulladékot?” 2030-2050-re nem lesz elegendő acélhulladékunk – minek exportáljuk? Itt kellene tartanunk.”

A német GMH állítja, szinte 100%-ban acélhulladékból fog zöld acélt előállítani az elektromos ívkemencéiben, azzal az ambiciózus céllal, hogy 2039-re már CO2-semleges acélt fog gyártani.
Azonban Åsa Ekdahl, a World Steel Association környezeti és klímaváltozási vezetője szerint fontos, hogy az acélhulladékot ott használják fel, ahol a legelőnyösebb a karbon-kibocsátás csökkentésére.

“Látjuk a tendenciát, hogy az országok korlátozni akarják az acélhulladék exportot,” mondta Ekdahl. “Nagyon világossá kívánom tenni mindenki számára, hogy manapság nincsen olyan elérhető acélhulladék, amit nem használnak fel.”

“Így aztán van egy nagyon magas arányban begyűjtött újrahasznosított hulladékunk, amit 85%-ra becsülnek – aminél többet nem nagyon fognak találni. Amiről igazán most itt beszélünk, az ennek az acélhulladéknak a megmozgatása, és biztosítani kell, hogy azt ott hasznosítsák ahol az a legelőnyösebb,” mondta.

Forrás: Kallanish