A német gépipar szenved az anyaghiánytól

Németországban a gép és gyáripari berendezésgyártók egyre inkább szenvednek a szűk keresztmetszetektől az alapanyag ellátásban, mondta az iparági szövetség, a VDMANémet gépipar

"A gépipari szektorban a cégek 70%-a úgy látja, a termelésüket jelentősen akadályozza az anyagok hiánya,” mondta Ralph Wiechers a VDMA vezető közgazdásza. Ez három évtizede messze a legmagasabb érték, az elektronikai alkatrészek és az acél ellátás különösen problémás, tette hozzá.

A helyzet romlott az utolsó áprilisban végzett felmérés óta, és erre a fejleményre már akkor is számítani lehetett. Akkor több, mint 40%-a a felmérésben résztvevőknek jelzett hiányokat. minden negyedik cégből egy növekvő feszültséget jelzett az ellátási láncban a következő három hónapra.
A hiány a metallurgiai üzemek projektjeit is érintheti, melyek nem szerepeltek részletesen a legutóbbi felmérésben. “Úgy gondolom a gyárépítési szektor is érintett, a nemzetközi ellátási láncba való beágyazottsága miatt,” mondta gyáripari szekció szóvivője. A szekció egy munkacsoportot fog összehívni szeptember elejére, és akkor várhatóan több részletet is fognak tudni adni erről az ágazatról.

 

Forrás: Kallanish