Az EU karbonvámot 2026-tól vezetik be

Az Európai Bizottság bemutatta javaslatát egy új kiegészítő karbonvám mechanizmus (CBAM) 2026-tól teljeskörű bevezetésére.Lemeztekercs

A CBAM célja „a karbon emisszió áthelyezésének (carbon leakage) a veszélyét megelőzni, megfelelve a WTO előírásainak,” mondta a Bizottság.
Emiatt az importőröknek EU ETS kvótavásárlással ellensúlyozniuk kell a beszerzett árukhoz kötődő CO2 kibocsátást, mintha a termékeket Európában gyártották volna. Amennyiben a nem EU szállító bemutatja, hogy az európaihoz hasonló emissziós kvótát már megfizetett, ezeket az importőr levonhatja.
"A Bizottság javaslata szerint egy átmeneti időszakban, 2023 és 2025 között az importőrök pénzügyi következmények nélkül jelenthetik be az importált termékek emissziós tartalmát, ezzel időt biztosítanak a végleges rendszer beindításához. "A rendszer végleges működésbe lépését követően 2026-tól, az EU importőröknek évente deklarálniuk kell az előző évre vonatkozóan az importált áruk, és az azokban található emisszió mennyiségét, és ennek megfelelő karbonvám (CBAM) kvótát kell megtéríteniük."
A szénacél termékek bele fognak tartozni a CBAM rendszerbe, de a rozsdamentes acél, a speciális acélok és csövek egyelőre nem kerültek bele. Az Európai Parlamentben egyes képviselők már hallatták a hangjukat, hogy néhány kimaradt terméket vonjanak be a rendszerbe. Az olasz parlamenti képviselők például levelet küldtek a Bizottságnak a rozsdamentes acél bevonása érdekében, hogy az olasz rozsdamentes acél üzemek jövője biztosítva legyen.

Forrás: Kallanish