Elemző: a termelési költségek továbbra is magasak maradnak

Az erős kínai vasérckereslet és a költségesebb CO2 kibocsátási kvóták várhatóan magasan fogják tartani a német acélgyártók költségszintjét, mondta a Peter Fertig, az MBI Martin Brückner Infosource vezető elemzője. A kínai acélkereslet és a javuló német acélfelhasználás viszont megtámasztja a melegen hengerelt tekercsek árat.Termelési költségek

Az MBI Infosource prognózisa szerint a melegen hengerelt tekercs éves átlagos ára 2020-ban 441€€/tonna 2021-ben pedig 459€/t, a betonacélé 2020-ban 457€/t, 2021-ben 488€/t, a hengerhuzalé 2020-ban 498€/t, 2021-ben 550€/t lehet.
A Covid-19 pandémia nagyobb nyomást helyezett az acélárakra, mint a termelési költségekre. Bár a globális gazdaság megszenvedte a válságot, Kína gyorsan fellendült, és ez május óta felfelé hajtotta a vasérc keresletét, ezáltal pedig az acélgyártás alapanyagának az árát is. Másrész viszont az európai lapos acéltermék árak nyomottak maradtak egészen a nyári stabilizációig, és augusztusban emelkedtek meg.
“Ha Kína válságjeleket tapasztal, a kormányzat mindig ugyanazt a megoldást választja: a masszív infrastrukturális beruházásokat,” mondta az MBI Acélnap konferenciáján Frankfurtban. Az ebből következő emelkedést a kínai acélkeresletben nagyrészben más országokból történő importtal elégítették ki, ami felhajtotta a globális acélárakat.
A kínai nyersacéltermelés várhatóan csökkenni fog 2020 második felében, de azután emelkedik 2021-ben és megmarad a 2020 év szintje fölött. Bár a kínai belföldi vasérctermelés is emelkedni fog a jövő évben, ez nem lesz elég a kereslet kielégítésére, ami azt jelenti a kínai vasércimport a jövő évben magasabb lesz, mondta Fertig. A kínálati oldalon még mindig vannak megoldandó problémák Brazíliában és egy második Covid-19 hullám fennakadásokat okozhat. Ez minden bizonnyal magasan fogja tartani a nagyolvasztókkal dolgozó német és európai acélgyártók költségeit.
Kína 2020-ban várhatóan 5.4%-al 1.046 milliárd tonnára, 2021-ben 6.7%-al 1.117 milliárd tonnára növeli nyersacél kibocsátását év / év összehasonlításban. A vasérctermelése várhatóan 0.8%-al 865.3 millió tonnára illetve 12.1%-al 970.1mt-ra fog emelkedni, miközben a vasércimportja 11.8%-al 1.197 milliárd tonnára illetve 10.4%-al 1.321 milliárd tonnára fog emelkedni.

A német autóipari várakozások javultak az elmúlt hónapokban, ami erősítheti az acélárakat. Az év folyamán korábban a német ipari beszállítói ArGeZ index majdnem a 2009 évi mélypontra esett, de azóta felpattant 10 fölé, 2008 óta először.
Az eurozóna M1 pénzügyi aggregát mutatója közeben felment 55 közelébe, ami jót jelenthet a német melegen hengerelt tekercsek árainak, mellyel szoros korrelációban van. “Az expanzív pénzügyi politika segíti az ipari termelés további fellendülését,” mondta Fertig. “Még mindig mínuszban vagyunk, de az irány felfelé mutat.”
Az EU klímapolitikája következtében azonban a CO2 kvóta árak megkétszereződhetnek a következő években 60€/t szintre, ezáltal is megemelve az elektromos áram árakat. Ha az áram és az acélhulladék is drágábbá válik, az elektromos ívkemencés gyártás költségei is meg fognak emelkedni, amit tovább fognak hárítani a felhasználókra, mondta végezetül Fertig.

 

Forrás: Kallanish