30%-kal csökkent a termelés a Kwinana timföldfinomítóban a földgázhiány miatt

A Pittsburgh-i alumínium úttörője, az Alcoa Corporation ezen a héten közölte, hogy a nyugat-ausztráliai Kwinanában található vegyesvállalata timföldfinomítójának termelését mintegy 30 százalékkal csökkenti a földgázhiány miatt.Alumínium

Az Alcoa közleménye szerint a timföldfinomító egyik blokkját már lekapcsolták, míg a fennmaradó aktív termelési kapacitást más módszerrel táplálják.

„A dízelre való átállás pénteken történt azonnali válaszként a hazai gázproblémára, amelyet a legfontosabb gázszállítók által tapasztalt termelési kihívások váltottak ki.”

Az évi 2,2 millió tonnás timföldfinomító földgázellátása leállt a Chevron wheatstone-i földgázüzemében történt műszaki hiba miatt. Az üzem korábban napi 215 terajoule földgázt szállított nyugat-ausztrál előfizetőknek.

A Chevron a maga részéről azt mondta, hogy az elkövetkező napokban várhatóan visszatér teljes kapacitásához. A vállalat azt mondta, elkötelezett az érdekelt felekkel való együttműködése annak érdekében, hogy a kínálatot a folyamatos kereslethez igazítsa.

A wheatstone-i berendezés meghibásodása nem is történhetett volna rosszabbkor, mivel a Santos Ltd. jelenleg azon is dolgozik, hogy kijavítsa a szivárgást egy tengeri földgázplatformon, amely a Varanus-szigeti üzemébe táplálkozik. A szivárgást először november végén észlelték, és akkor Santos azt mondta, hogy valószínűleg hat hetet vesz igénybe a javítás.

A Kwinana alumíniumfinomító 60 százalékban az Alcoa, 40 százalékban pedig az Alumina Ltd. tulajdonában van. Egyik cég sem adott határidőt a timföldfinomító teljes termelésbe való visszatérésére.

Forrás: Aluminiuminsider