A hiány erősödésével emelkedik a rozsdamentes acéltekercs ára

A hidegen hengerelt tekercsek hiányának erősödésével párhuzamosan emelkednek az európai rozsdamentes acéltekercsek árai és a szállítási határidők is. A csövek és tekercs-termékek szállítási határideje is belenyúlik 2022Lemeztekercs első negyedévébe.

Az európai hidegen hengerelt rozsdamentes acéltekercs a hónapot 3,000€/tonna szinten kezdte, leszállítva, és innen emelkedik felfelé, függően a mennyiségtől és szállítási határidőtől, ami ügyfelenként és gyártónként változhat. Import ajánlatok nem nagyon léteznek, néhány kisebb mennyiségű indonéz ajánlattól eltekintve. Az ázsiai tekercsek is nagyon drágák és a kínai árak pedig különösen jóval meghaladják az európai szintet.


Az európai gyártók a melegen hengerelt rozsdamentes acéltekercset 2,850-2,900€/t áron kínálják, leszállítva a szerviz centerek számára. A csőgyártóknak kínált árak akár 200€/tonnával alacsonyabbak lehetnek a nagyobb mennyiségek és az alacsonyabb minőségi elvárások miatt. A legtöbb európai acélgyártó januári gyártásra tesz ajánlatot, egy kivételével, amelyik kisebb mennyiségekre novemberre tesz ajánlatot, azt követően, hogy az elmúlt hónapokban többször is leállt az eladásokkal.


A lapos termékek és csövek készletei egész Európában alacsonyak a disztribútoroknál, és a szerviz centerek és csőgyártók szállítási határideje bizonyos termékeknél 2022 januárja és februárja. Ebben a hónapban a rozsdamentes acélcsövek ára 100€/tonnával emelkedik a tekercsek alapárainak emelkedést követve. Hasonló emelkedés van a lapos termékeknél, mondták a szerviz centerek és csőgyártók.


A rozsdamentes acéltekercsek kínálatában az idén nem várható változás és az árak várhatóan ismét feljebb fognak menni, mivel a nyersanyagok, mint pl. a nikkel, ára folytatja a felfelé tartó trendet.

Forrás: Kallanish