A hidrogénre való átállás meg fogja ötszörözni az energia igényt

Miközben az európai acélgyártók az egekbe szökő energiaköltségektől szenvednek, a karbonmentes acélgyártás kilátásai gondoktól terhesek.Acélgyártás

Egy 42 millió tonnás kibocsátáshoz a német acélgyártók körülbelül 25 tera watt óra elektromos energiát használnak fel. Az acélkibocsátás mintegy kétharmada nagyolvasztók/oxigén konverterek útján történik, amelynél a megtermelt acél minden tonnája 400 kilowatt óra (KWh) elektromos energiát használ fel. Az elektromos ívkemencés gyártásnak magasabb az energiafogyasztása, 530 KWh per tonna, a német gazdasági minisztérium adati szerint.
Az ország acéliparának jelenlegi tervei és vállalásai arról szólnak, hogy az – az ehhez szükséges elektromos energia előállításával együtt – az évszázad közepére egész folyamatot hidrogén alapúvá teszik. Ennek a megvalósításához azonban 130 TWh energiafelhasználásra van szükség, ami a jelenlegi felhasználás több mint ötszöröse, mondja az iparági szövetség, a WV Stahl.

Ennek a mennyiségnek az oroszlánrésze, 112 TWh/év, 2.2 millió tonna zöld hidrogén előállításához szükséges elektrolízis során kell, amit többnyire a direktredukciós vasgyártásban használnak. Ebben a szcenárióban az acélhulladékra alapozott elektromos ívkemencés eljárás a kisebb elektromos áramfogyasztó, és csak 15 TWh-t használna fel, feltételezve, hogy a jövőben ez az eljárás továbbra is egyharmadát teszi ki az országos acélkibocsátásnak.
2021-ben a különböző európai országokban az elektromos energia ára masszívan megemelkedett. 2020 októberéhez viszonyítva a KWh ára 0.04€-ról 0.13€ fölé emelkedett, és további emelkedés várható.

Az acéltermelési költségek kalkulációjánál ez azt jelenti, az előző évihez képest a költségek 16/tonnáról 52€/tonnára mentek fel az oxigénes eljárás, és 21€/tonnáról 69€/tonnára az ívkemencés eljárás esetében. Hozzá kell tenni, hogy az oxigénkonverteres integrált acélgyártók az energiaszükségeltük egy jelentős részét, kombinált gyártási eljárással, saját maguk állítják elő, míg az elektromos ívkemencés gyártóknál ez a szinergia hiányzik.

Forrás: Kallanish