A kínai alumíniumimport 4,6 százalékkal csökkent márciusban

AlumíniumA Kínai Népköztársaság 4,6 százalékkal kevesebb alumíniumot importált az év során az ország kormányának frissen közzétett adatai szerint, az import 200 ezer tonna alá esett, ahogy az áru ára emelkedett.

Márciusban Kína 197 134 metrikus tonna elsődleges alumíniumot és kovácsolatlan ötvözött alumíniumot hozott be a múlt hónapban, ami az ország által tavaly márciusban behozott 206 556 tonna alá esett. Eközben az import értéke 16 százalékkal emelkedett.

A Kínába irányuló alumíniumimport az első negyedévben is visszaesett, a csökkenés 19 százalék az egy évvel korábbi mennyiséghez képest. Az idei első negyedévben 533 136 tonna alumínium érkezett a kínai kikötőkbe, de ezalatt az import értéke 2,4 százalékkal nőtt.

A múlt havi adatok közzététele előtt az Antaike tanácsadó cég Shen Lingyanja elmagyarázta, miért emelkedtek az árak az elmúlt hónapokban.

„Az alumínium ára a tengerentúli piacon most magasabb, mint Kínában, mivel egyes külföldi gyártók 2021 vége óta csökkentik kitermelésüket a magasabb energiaárak miatt.”

Mindeközben Kína megmunkálatlan alumínium- és alumíniumtermék-exportja 34 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest márciusban, 594 361 ezer tonnán tetőzött. A bauxitérc behozatala márciusban 16 százalékkal, 11,7 millió tonnára nőtt. A negyedévben a bauxitimport 20 százalékkal, 32,67 ezer tonnára nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Forrás: Aluminiuminsider