A kínai alumíniumimport több mint egyharmadával csökkent júliusban

A hazai alumíniumtermelés meredek felfutása és a tengerentúli szállítások visszaesése miatt a Kínai Népköztársaságba irányuló alumíniumimport visszaszorult, így júliusban több mint egyharmadával csökkent a külföldi alumínium áramlása.

Alumínium

A General Administration of Customs újonnan kiadott számai szerint a Kínába irányuló alumíniumimport 38,3 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. Az adatok szerint a kínai kikötők 192 581 tonna alumíniumot kaptak, beleértve a megmunkálatlan alumíniumot, az elsődleges alumíniumot és az alumíniumtermékeket.

Belföldön nőtt a hónapban az alumínium termelése, és a múlt hónapban 3,43 millió tonnával tetőzött. A termelés növekedését részben az alumíniumkohók teljesítménykorlátozásának hiánya okozta, amellyel a gyártók tavaly ilyenkor kénytelenek voltak megküzdeni.

Bár júliusban minden idők legmagasabb alumíniumtermelése volt, a kohók továbbra is küzdenek a magas energiaárakkal. Ezzel szemben a Kínán kívüli termelők továbbra is csökkentették a termelést a saját országukban tapasztalható áramárak emelkedése miatt.

Ezenkívül a londoni és sanghaji árak közötti rövid arbitrázsablak bezárult ezen a nyáron, ami tovább korlátozta a Kínába irányuló alumíniumimportot.

Az import alumínium mennyisége 28,1 százalékkal esett vissza 2022 első hét hónapjában, összesen 1,27 millió tonnára.

Eközben a Kínába irányuló bauxitérc behozatala 12,4 százalékkal 10,59 millió tonnára nőtt az előző hónaphoz képest. Tavaly júliusban a kínai cégek 9,25 millió tonna bauxitércet importáltak.

Forrás: Aluminiuminsider