A nikkel ára 10 éves csúcsra ugrott a kínálati aggodalmak miatt

A nikkel ára szerdán évtizedes csúcsra futott, a befektetők szerint az autógyártóknak tülekednie kell majd a gépkocsik akkumulátoraihoz való nyersanyagellátás biztosításához, a készletek zsugorodása miatt.Nikkel

A nikkel volt a legerősebben teljesítő ipari fém, aminek oka a kínai gazdasági növekedést illető félelmek enyhülése is volt.


A három havi határidős nikkelár a Londoni Fémtőzsdén 4.4%-al 22,745$/tonnára emelkedett, ami 2011 augusztusa óta a legmagasabb.


“A nikkel ára várhatóan rövidtávon erős marad az alacsony készletek és készletleépítési várakozások miatt, de közép és hosszú távon a növekvő kapacitások Indonéziában, fékezni fogják a további emelkedést,” mondta a Jinrui Futures elemzője.


Az elemzők szerint az első negyedévben a rozsdamentes acélgyártók karbantartási munkáinak fokozódásával a nikkel kereslete gyengülhet, az előz negyedévhez képest.
A finomított nikkel készletek az ShFE raktárjaiban 4,859 tonna szinten voltak, közel a 2021 augusztusban kialakult 4,455 tonnás rekord mélyponthoz.


A S&P Global Market Intelligence előrejelzése szerint a globális nikkel felhasználás növekedni fog az előző évhez képest, a kínai és indonéz rozsdamentes acél kapacitások bővülése miatt.
“A Kínán kívüli kereslet lesz a fő hajtóereje a globális mennyiségi növekedésnek 2022 évben, és a globális felhasználás összesített éves növekedési üteme 2020 és 2025 között mintegy 7% lesz,” mondta az S&P.


“Az akkumulátor szektor nikkel kereslete is jelentősen gyorsulni fog, sokak előrejelzése szerint az évtized végére a teljes kereslet 35%-ához fog közelíteni.”

Forrás: mining.com