A nikkel ára 2014 óta a legmagasabb a növekvő EG akkumulátor kereslet mellett

A nikkelár szépen együtt halad a rézzel a 2020 közepe óta tartó ipari fém rali kezdete óta, és mostanra elérkezett egy olyan kulcsfontosságú szintre, amiről a szakamberek úgy gondolják, új kínálati befektetésekre ösztönözhet.Nikkel

 

Nikkel diagram

A háromhavi nikkelár a Londoni Fémtőzsdén új többéves csúcsra ért 18,534$/tonnával. A fém erős teljesítménye a Kínai Újév miatti lassulásra vonatkozó várakozások ellenére következett be, és ez +11%-os emelkedés az év eleje óta.
Év /év alapon az ára 30%-al erősödött az elektromos gépkocsi (EG) akkumulátor szektorra vonatkozó várakozások, valamint a javuló makrogazdasági körülmények miatt, amely nagyobb nyersanyagigényt okozott a rozsdamentes acélgyártásban.
A piaci szereplők már régóta a 20,000$/tonnát tartják olyan küszöbnek, ami friss kínálatot hozhat a piacra.

Kínálati szűkösség
Miközben a nikkel piaca az idén várhatóan 75,000 tonna többletet fog mutatni, a kínálatnak így is 4%-al kellene emelkednie, hogy lépst tartson a kereslettel, mondja a Nornikkel, a világ 2. legnagyobb gyártója.
Egy az Európai Bizottság megbízásából a Rosskill által készített tanulmány szerint az EG szektor globális nikkel kereslete 2040-ben várhatóan eléri a 2.6 millió tonnát, ami jelentős növekedés a 92,000 tonnához képest.
“Az autóipari elektrifikáció kiemelkedően a legnagyobb növekedési tényezője a nikkel keresletének a következő húsz évben,” mondja a jelentés.


A kereslet dinamikája
Ez várhatóan a nikkel piaci mozgását is meg fogja változtatni, és az autóipari elektrifikáció egyre nagyobb részt fog kihasítani a keresletből.
Indonéziában a nikkel nyersvas (NPI) termelők szintén mérlegelik termékkínálatuk átalakítását olyan anyagokká, éspedig nikkel szulfáttá, melyek alkalmasak az EG piacára.
Miközben a kínai import adatok azt mutatják, a nikkel felhasználást továbbra is a rozsdamentes acél dominálja, ez néhány év múlva már nem biztos, hogy így lesz.

Valójában ez az alternatív kereslet már kezd megmutatkozni Kína kereskedelmében. A nikkel-szulfát importja a második leggyorsabban emelkedett a nikkel termékek között, +30%-al 5,600 tonnára nőtt.


Forrás: mining.com