A nikkel ára hétéves csúcsra futott a kínálatcsökkenés miatt

A nikkel hétéves csúcsra futott Londonban, az aggodalmak hatására, hogy nem lesz elegendő kínálat a fontosNikkel fémből, a járványból kilábaló gazdaságok keresletének kielégítésére.

A Vale SA, az egyik legnagyobb nikkelgyártó, csökkentette termelési előirányzatát az idei évre, a kanadai bányájában folyó sztrájk miatt, miközben a világ legnagyobb finomított nikkeltermelője, az MMC Norilsk nikkel, alacsonyabb kibocsátásról számolt be a 3. negyedévben. A Fülöp-szigetek, a második legnagyobb érc kitermelő, azt mondta, az idei kibocsátás várhatóan a sokéves átlagnál 10%-al kisebb lesz, a gyakoribb esőzések és a kevesebb szállítóhajó miatt.
A nikkel háromhavi határidős ára a Londoni Fémtőzsdén 4.6%-al 20,963$/tonnára emelkedett, ami 2014 május óta a legmagasabb.

Az áremelkedést Kína szeptemberi gyengébb nikkel-nyersvas és finomított nikkel kibocsátása, valamint a fülöp-szigeteki rossz időjárás is segítette.
A Vale nikkel kibocsátása idén várhatóan 165,000 és 170,000 tonna között lesz, a korábban prognosztizált 200,000 tonna helyett, jelentette be a cég. Ez egy nappal azután történt, hogy a brazil óriáscég bejelentette, az Onca Puma bánya működését a bíróság ismét felfüggesztette.

 

Forrás: mining.com