A Power Crunch tovább folytatódik a kínai alumínium kohók számára a téli áramszünetek közeledtével

Közeleg a tél a Kínai Népköztársaságban, és ezzel együtt még több áramszünetre van kilátás az ország alumínium- és egyéb fémüzemei környezetében.Alumínium

A Reuters hírügynökség számára nyilatkozó szakértők szerint az alacsony szénkészletű nyár már az elkövetkező téli hónapokban súlyos körülményekkel fenyegette az áramtermelést, ami miatt az elmúlt hónapokban leállított alumíniumgyártó kapacitás még kevésbé valószínű, hogy tavasz előtt újraindítható.

Az alumíniumipar továbbra is a célkeresztben van, amikor áramkimaradások kerülnek szóba, és az ipar az elmúlt néhány évben nagy előre lépésekre tett szert az energiahatékonyság tekintetében. A szakértők azonban úgy vélik, hogy továbbra is ők lesznek az elsődleges célpontok az elkövetkező téli áramszünetekben.

Jelenleg a becslések szerint Kína teljes alumíniumgyártó kapacitásának 7 százaléka kiesett az áramkimaradások miatt, ami miatt idén mintegy 1,5 millió tonnával kevesebb fémet állít elő, mint tavaly.

"Arra számítunk, hogy a tél folyamán elég szűk lesz az áramellátás." - mondta Clare Hanna, a CRU vezető elemzője.

Bár az alumíniumkapacitás nagy része Yunnan tartományba költözött bőségesebb vízenergiája miatt, ez nem jelenti azt, hogy a problémák megoldódtak.

„Egyszerűen nincs elég megújuló energia a teljes szükséglet több mint 20% -ának kielégítésére” - magyarázta az AZ China ügyvezető igazgatója, Paul Adkins.

Kínában rekord magas áron a szén, a szakértők nem látnak sok reményt a változásra.

„Kína áramhiánya tükrözi az energiapiacok globális feszültségét, és nem oldódik meg egyik napról a másikra” - jegyezte meg a Capital Economics ezen a héten.

„Az áramfelosztás szabályozása addig korlátozza az ipari tevékenységet, amíg a kereslet annyira meg nem gyengül, hogy a hazai villamosenergiapiac visszaáll az egyensúlyba.”

 

Forrás: Aluminiuminsider