A rozsdamentes lapos acéltermékek kereslete várhatóan javulni fog

Az európai rozsdamentes acél lapostermékek kereslete az előrejelzés szerint meg fog élénkülni az első negyedében, a 4. negyedév akadozó keresletét követően.Rozsdamentes lapostermékek

Jelenleg Nyugat és Dél-Európában egyaránt lassú a kereslet, a szerviz centerek és disztribútorok kivárnak. A lapos termékek készletei állítólag közepesen magasak Nyugat-Európában és Olaszországban és Spanyolországban is. Ez a szeptemberben és októberben Nyugat-Európában látott erőteljes beszerzések eredménye. A bizonytalanság és a gyártók áremelési vágyai a januári szállítású melegen és hidegen hengerelt tekercseknél azonban újabb leállást okoznak a piacon.

Néhány gyártó leállítja üzemét decemberben, míg mások kéthetes leállást terveznek az ünnepek alatt, a magas energiaköltségek miatt. A januári tekercsár emelkedés még nem világos, és csak egy gyártó utasítja el a megrendeléseket hidegen hengerelt tekercsre 3,200-3,300€/tonna alatt, függően amennyiségtől, hogy elkerülje a veszteséges eladást.

Egyrészről az acélgyártók elutasítják a veszteséges értékesítést, míg a másik oldalon a lejjebb lévő ellátási lánc elutasítja a magasabb árakat a gazdasági visszaesésre és a Covid előttinél alacsonyabb keresletre számítva.

A szerviz centerek és csőgyártók folytatni fogják a készletleépítést az év végéig, mielőtt januárban visszatérnének a vásárlásokhoz.
A nyugat-európai hidegen hengerelt tekercsárak átlagosan 3,100€/tonna körül mozognak, és 3,000€/t körül a melegen hengerelt tekercsnél, leszállítva. A dél-európai árak mintegy 150€/tonnával alacsonyabbak, mondják források.

Eközben minden szem a nikkelár hullámzására szegeződik. A Londoni Fémtőzsde bejelentette erősíteni fogja a kereskedés ellenőrzését, az erős árhullámzást követően, ami a nikkel árát 31,000$/t közelébe felvitte, hogy azután ismét lezuhanjon 28,555$/tonnára. 

Forrás: Kallanish