A Sumitomo bányavállalat növeli a színesfém-termelést az elkövetkező években

A japán bányászati és olvasztó cég, a Sumitomo Metal Mining Co Ltd (SMM) tegnap közölte, hogy a közelgő beruházások révén növelni kívánja az akkumulátorokban felhasználható színesfémek, köztük az alumínium kibocsátását.Alumínium

Akira Nozaki, az SMM elnöke egy keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy 2025 márciusáig 4,3 milliárd dollárt tervez elkölteni, ami körülbelül 66 százalékos növekedés az előző három évhez képest.

„Nem változott hosszú távú célunk, hogy globális vezetővé váljunk a színesfémek terén" – mondta Nozaki kedden.

„Szeretnénk megőrizni vezető pozíciót a nikkel alapú katódanyagok piacán is a gyártási kapacitás bővítésével."

Jelenleg az SMM szállítja a nikkel-kobalt-alumínium (NCA) katódanyagot a Panasonic által gyártott lítium-ion akkumulátorokhoz, amelyeket a Tesla Model 3-ban és Model X-ben használnak.

A capex-re szánt finanszírozás egy részét az elektromos járművek újratölthető akkumulátorainak katódanyagainak növelésére fogják fordítani. Az SMM 2028. tavaszára 10 ezer tonna, 2031. tavaszára pedig 15 ezer tonnás termelést remél.

Ami a nikkeltermelését illeti, az SMM a közeljövőben azt tervezi, hogy befektet egy indonéz projektbe. Az SMM azt tervezi, hogy a PT Vale Indonesia-val együttműködve az évtized végére megkezdi a szulfid-nikkel gyártását, körülbelül 40 ezer tonna mennyiségben.

Az SMM még ebben az évben megkezdi a termelést chilei rézbányájában. A bányában történő kitermeléssel az SMM arra számít, hogy az idei 230 ezer tonnáról 270 ezer tonnára növeli a réztermelést 2025. tavaszára.

A cég jövőre kezdi meg az aranytermelést Kanadában, bár a művelet várható kibocsátását nem hozták nyilvánosságra.

Forrás: Aluminiuminsider.com