A társadalmi változások és a geopolitika újra definiálják az európai acélt

A geopolitikai változások kihatnak az acél ágazatra, erősödik a volatilitás és Európának be kell fogadnia azellátási láncokat érintő új realitást, mondta a Tata Steel Europe disztribúciós és marketing igazgatója Jaap Jan Aardenburg.

Acéltermelés

“Kína a globális acéltermelés 50%-át adja és önbizalommal és ambícióval fejleszt magát,” mondta az Eurometal regionális konferenciáján Koppenhágában. “Ha történik valami Kínába, annak azonnali hatása van Európára, összhangban az acélszállításokkal és a nyersanyagárakkal.”
Európa vezeti a klímaváltozás elleni harcot, de egy poszt-indusztriális és öregedő társadalom felé halad, amely kevesebb acélt használ fel, tette hozzá.

Szerinte az európai országoknak újra kell értékelnie erőit, melyek az ellátási láncokat is érintik, és azt hogyan fogadja be a globális változásokat. “Európa jelenleg Ukrajnában háborúval, magas inflációval és energiaköltségekkel szembesül. Azonban folytatnia kell a zöld átmenetbe a beruházásokat. Az autóipar már teszteli a fosszilis-mentes megoldásokat és az építőipar is, mert ez a jövő,” mondta Aardenburg.

“Az iparág és különösen az ügyfeleink készek zöld acélt vásárolni,” mondta az SSAB ügyvezető igazgatója Jan Meier. “Minden iparágban fognak találni bátor úttörőket, akik készek átvenni a vezetést és mások követni fogják őket, a zöld átmenet költségei ellenére.”

“Az európai autóipar és építőipar egyre jobban támaszkodik a fosszilis-mentes termelésre,” mondta Lemvigh-Muller az Anders Voldsgaard Clausen eladási igazgatója. “Ez lépésről lépésre fog bővülni különböző országokban és iparágakban.”

Helge Runer a Norsk Stalvezérigazgatója szerint, a zöld acél piacán a kereskedés jelenleg születőben lévő szakaszban van és a magas árak vannak a reflektorfényben, de ez meg fog változni. “Az acélgyártók máris milliárdokat invesztálnak új karbonmentesítési technológiákba, de végül a végfelhasználók lesznek azok, akik ezt a trendet hajtani fogják,” mondta.

Svetoslav Abrossimov Bulgaria