A vasérc ára 10 éves csúcsra futott, miután a Vale és Rio nem érte el a kibocsátási célt

VasércA vasérc ára több mint 4%-al ugrott meg április 20.-án a javuló kínai acélipari profit marginok és a Rio Tinto és Vale cégek kiábrándító kibocsátási adati miatt.

A Fastmarkets MB szerint az irányadó 62% Fe vasérc import ára Észak-Kínában (CFR Qingdao) 189.61$/tonnára emelkedett, ez +4.29% az előző naphoz képest, és 2011 óta a legmagasabb szint.
A magas minőségű brazil vasércár (65% Fe) szintén rekordmagasságba szökött 222.80$/tonna árral.
A Dalian Árutőzsdén a határidős vasércár 3.6%-al emelkedett arra a hírre, hogy Kína nyersacél termelése a múlt 19%-al volt magasabb, mint egy évvel korábban.
Az ország acélkibocsátása szárnyal, ugyanakkor a környezetszennyezés elleni kampány és szigorítások megemelték az árakat és magasabb profit marginokat hoztak az acélgyártóknak.
“A hihetetlenül erős kínai acélipari margin volt az igazi hajtóerő a vasérc elmúlt heti emelkedése mögött,” mondta a Navigate Commodities cég vezetője Atilla Widnell a Reutersnek.

A Rio Tinto vasérckibocsátása márciusban 2%-al esett év / év alapon, miközben a Vale termelése 19,5%-ot esett vissza az előző évhez képest.
A BHP Group Ltd 2% visszaesést jelentett a vasérc kitermelésben, de azt mondta, a teljes éves kibocsátása meg fog felelni a kitűzött célnak.
“Mivel a piac viszonylag feszes jelenleg, ezért minden kudarc a kitűzött célok elérésében pozitív elmozdulást fog eredményezni az árban,” mondta Daniel Hynes, az ANZ Banking Group vezető nyersanyagpiaci elemzője a Bloombergnek.
A Vale és Rio cégek egyaránt fenntartották teljes éves termelési tervüket, bár egy a vártnál lassabb kilábalás a Vale esetében megboríthatja a piaci várakozásokat.
Rio azt mondta az éves 340 millió tonnás kibocsátási célját elsősorban logisztikai gondok veszélyeztethetik, melyek 90 millió tonnányi régi bánya kibocsátásának újjakkal való felváltása kapcsán jelentkezhetnek. Azt is közölték, hogy a Seroja nevű trópusi ciklon visszavetette a Pilbara régióban a bányák és kikötők működését.
“Nem minden működik tökéletesen a Rio Tintonál, mert továbbra is küzködnek különböző működési és projekt gondokkal, de fő termékeik a vasérc és alumínium haszonélvezői Kína karbonmentesítési terveinek,” mondta Tyler Broda bányaipari elemző.
A valós idejű szállítási adatok azt mutatják az utóbbi időben javultak a szállítási mennyiségek. A vasércszállítások Ausztráliából és Brazíliából két hét csökkenést követően a múlt héten emelkedni kezdtek a Mysteel adatai szerint.
A vasércár rövid távú kilátásai továbbra is erősek, mondta Hynes, mivel a kínai acélgyártók - amíg a marginjaik erősek -, elfogadják a magas árakat erre az alapvető nyersanyagra. Viszont hozzátette, a vasérc költsége már meghaladja valós értékét, ami később az év folyamán visszaesést hozhat, ha a légszennyezés csökkentésére vonatkozó pekingi intézkedések elkezdik érinteni a keresletet.
“Ha 1%-nyi csökkenést látunk a kínai acéltermelésben, az potenciálisan 15-20 millió tonna vasérc felhasználását szüntetné meg,” mondta Hynes.

Forrás: mining.com