A vasérc ára ismét erősödött a brazíliai leállások miatt

A tengeri szállítású vasérc ára szerdán ismét megugrott, hároméves csúcsot érve el. Az újabb brazil kínálati zavarok besegítettek az árak megemelkedésében.Vasérc

A Kallanish KORE 62% Fe index 3.65$/tonnával 131.17$/száraz metrikus tonnára emelkedett, cfr Qingdao paritáson, ami október 11. óta a legmagasabb.


A Szingapúri Árutőzsdén a februári 62% Fe határidős ár 3.02$/tonnával 131.22$/tonnára ugrott.
A vasérc árak erősek maradtak, a Covid-19 aggodalmak és a gyengébb kínai gazdasági kilátások miatt. A súlyos brazíliai esőzések főszerepet játszanak a rövid távú erősödésben. Legalább öt bánya működését kellett leállítani az ország délkeleti részén. Ide tartozik a Vale és a BHP vegyesvállalata, a Samarco, valamint az acélgyártó Usiminas, Gerdau és CSN bányái. A Vale már korábban bejelentett a szállítási zavarokat a régióban, de fenntartotta termelési előirányzatát.


A rossz idő rámutatott az első negyedéves kínálat törékenységére, mivel az ausztráliai kikötők potenciálisan szintén kivannak téve egy erős ciklon szezonnak. Mindez, együtt a kikötői készletek feltöltésével és a napi aktivitás megugrásával, elegendő volt az árak felhajtására.

Forrás: Kallanish, Tomas Gutierrez