A vasérc árakat a megemelte a magasabb kínai kereslet és az ellátási gondok

A vasérc spot árát harapófogóba fogta és feljebb tolta az erősebb kínai kereslet és a világ két legnagyobb exportőrének alacsonyabb kínálata.Vasérc

Az irányadó napi 62%-os vasérc ára az Argus árfigyelő cég szerint február 20.-án 128.80$/tonnára emelkedett, éppen csak hogy elmaradva a január 30.-i 129.50$-os csúcstól.
Az ár egy hét alatt 5.7%-al erősödött és most 63%-al magasabban van, mint a 2022 október 31.-i 79$-os mélypont.

Az emelkedést a kínai acélgyártók készletfeltöltése hajtotta, akik a globális tengeri vasérckereskedelem 70%-át vásárolják meg.

A kínai kikötők vasérc készletei 140.9 millió tonnára emelkedtek a február 17.-i héten, az előző heti 138.35 millió tonnáról, és a tél előtti 130.2 millió tonnás mélypontról.
Érdemes megjegyezni, hogy a készletek így is jóval a tavaly ilyenkor feljegyzett 160.95 millió tonna alatt vannak.

Kína vasérckészletei tipikusan a téli időszakban emelkednek meg, mikor az építőipar lelassul, de azután a készletek márciustól kezdve lefelé mozognak, ahogy az acélgyártás felfut a növekvő építőipari kereslet hatására.

Mivel Peking a gazdaság ösztönzésére törekszik, miután befejezte a szigorú zéró-covid politikáját, amely akadályozta a bővülést, a várakozások szerint az infrastrukturális és építőipari aktvitás a második negyedévtől kezdve fel fog lendülni.

Egyebek mellett bejelentették a pénzpolitika lazítását és az építkezéseket megkönnyítő és fellendítő hiteleket jelentettek be, melyek megdobhatják az ingatlanpiaci beruházásokat.
Kína vasércimportja erős februárra számíthat, és a nyersanyag elemző Kpler cég 100.22 millió tonna beérkezésére számít, ami naponta 3.58 millió tonnával meghaladná a januári 3.48 millió tonnás adatot.

A kínai acél árai is emelkednek az erősebb keresleti várakozások hatására, és az irányadó betonacél ár a Sanghaji Határidős Tőzsdén 4.167 jüan/tonnára emelkedtek február 20.-án, ami egy hét alatt +3.4%.

Visszaesés a kínálatban
Nem csupán a keresleti oldal hajtja fel a vasérc árakat, vannak aggodalmak a világ két legnagyobb exportőre, Ausztrália és Brazília kínálatát illetően is.
Ausztrália vasérc exportja várhatóan csökken februárban és a Kpler 57.7 millió tonna szállítását, míg a Refinitiv 58.74 millió tonna leszállítását prognosztizálja.

Bár ezek a számok még emelkedhetnek a hónap vége előtt, de a februári export valószínűleg jóval alatta fog maradni a januári 79.64 millió és a decemberi 84.58 millió tonnás adatnak.
Brazília exportja valószínűleg némileg emelkedni fog februárban, azt követően, hogy januárban időjárás okozta zavarok sújtották és a Kpler becslése 28.57 millió tonna, míg a Refinitiv 29.48 millió tonna vasérc leszállítására számít.

Ez emelkedés lenne a januári 22.91 millió tonnás exporthoz képest, amely a Kpler adatai szerint Brazília leggyengébb hónapja volt tavaly fenruár óta.
Miközben Ausztrália és Brazília dominálja a globális vasérc kereskedelmet, érdemes látni, hogy a többi exportőr ország nem nagyon tesz hozzá a kínálati képhez.

Dél-Afrika, a világ harmadik legnagyobb exportőre várhatóan 4.12 millió tonnát szállít le februárban, ami csökkenés a januári 4.59 millió tonnához képest, míg India várhatóan 1.48 millió tonnát fog exportálni, a januári 3.49 millió tonna után.

A kínálat szűkössége és kínai kereslet erősödésére vonatkozó várakozások erős alapot szolgáltatnak a spot vasércárak további emelkedéséhez.

Várható azonban, hogy a kínálat vissza fog térni a normális szintjéhez a következő hónapokban, ami határt szabhat az emelkedés lehetőségének.

A másik fontos tényező, hogy a piac optimista nézete Kína gazdasági ösztönzésére vonatkozóan teljesül a valóságban, vagy a vártnál hosszabb időt vesz igénybe a világ második legnagyobb gazdaságának a felpörgetése.

Forrás: mining.com