A vasércről szól Kína tömegáru kereskedelme legjobb mutatójának a zuhanása

A Dalian Árutőzsde irányadó határidős vasérc ár október eleje óta az első emelkedést mutatta, miután Kína lépéseket tett a likviditási zavarok csökkentésére, hogy segítsen az Vasércadósággal túlterhelt ingatlanfejlesztőkön.

Ezzel szemben a kínai tömegáru kereskedelem legjobb mutatója arra utal, hogy az érc ára a következő hónapokban kitartóan esni fog.
A Baltic Dry Index (BDI) egy kompozit mutatója a száraz tömegáruk tengeri szállítási költségeinek, a szénnek, vasércnek és gabonának, és gyakran a globális gazdasági aktivitás riasztócsengőjének is tartják.
Miután az év kezdete óta az index megháromszorozódott, a BDI mostanra 50%-al esett vissza az október eleji csúcsához képest.
A Capital Economics egy új jelentése szerint a BDI esése a vasércár közelmúltbeli zuhanásával van összefüggésben.
“Néhány kommentáló a Baltic Dry Index esésében a hajózási szűk keresztmetszetek enyhülésének jelét vélte felfedezni. Mi úgy gondoljuk, ez inkább az alacsonyabb kínai acélkibocsátás és a zuhanó vasércárak szimptómája,” mondta Caroline Bain a Capital Economics vezető tömegáru elemzője.

“A BDI csökkenése nem tükröződik más hajózási költségindexekben. A konténer szállítási költségek ugyan csökkentek a közelmúltban, de történelmileg még mindig nagyon magasan vannak.”
A vasérc tipikusan 20-30%-át teszi ki a száraz tömegáru kereskedelemnek és Kína mintegy kétharmadát használja fel a tengeri szállítású vasércnek.
Kína havi acéltermelése július óta csökken, miután kétszámjegyű növekedésnek örvendett az első félévben, mivel a szigorú kibocsátás korlátozásokat és az energiafelhasználás csökkentését a kínálat és a kereslet egyaránt megszenvedte.
Egy friss jelentésében a Fitch Solutions azt mondta, vége a vasérc ralinak és árprognózisát lefelé módosította a 2021 évi 170$/tonnáról és 2022 évi 130$/tonnáról, 155$/tonnára illetve 90$/tonnára.
“Ez idáig Kína vasérc importja viszonylag jól kitartott, tekintve az acélgyártás lefelé fordulását, de a kikötői készletek emelkednek, és szerintünk csak idő kérdése mielőtt az import is elkezd majd visszaesni,” mondta Bain.

Forrás: mining.com (A Reuters anyagaiból)