A vízvezetékek modernizálása megdobhatja a rozsdamentes acél keresletét

A rozsdamentes acél keresletet élénkítheti a nagyvárosokban a nagymértékű vízveszteség elhárításának szükségessége, mondta Robert Messmer, a Steel & Metals Market Research (SMR) vezető elemzője.Rozsdamentes cső

Példaként Nápolyt, Oslot és Glasgowt hozta fel, mely városok mindegyike az ivóvíz több mint 30%-át veszíti el, és a világban összességében ennél is rosszabb a helyzet. Azonban más városok, mint Tokió, Szöul és Taipei bevezették a rozsdamentes acélcsövek használatát és a vízveszteséget 10%, 25% illetve 15% mértékben csökkentették.

“A rozsdamentes acél megoldás jelent még földrengések és egyéb problémák esetén is, mivel a csövek működőképesek maradnak. A beruházási költségek magasabbak, de a fenntartási költségek alacsonyabbak lesznek,” mondta Messmer a BIR (Bureau of International Recycling) legutóbbi ülésén.

A rozsdamentes acél hagyományos felhasználási területe az autóiparban, mint pl. a belső égésű motorok kipufogó rendszerei, egyre csökkenni fog, ahogy az iparág elmozdul az elektromos meghajtás irányába. Viszont ennek az ágazatnak a fontosságát - úgy tűnik - túlbecsülik. Jelenleg a gépkocsi és nehéz szállítóeszközök gyártása csak a 10%-át adja a 47.7 millió tonnás lapos és hosszú termékek piacának. Mintegy 50%-ot vesz fel a fogyasztási javak és orvosi termékek piaca, melyek várhatóan tartós keresletet biztosítanak.

Ami a nikkelt illeti, Messmer azt mondta, a Londoni Fémtőzsde készletei történelmi mélyponton vannak és a Class 1 minőségű fém hiánya, melyet az orosz kereskedelem korlátozása csak súlyosbít, áremelkedéshez fog vezetni.

Az árakat az akkumulátorokhoz szükséges nikkelkereslet is erősíteni fogja, akárcsak a javasolt, bevezetés előtt álló nikkel-nyersvas és FeNi export illeték Indonéziában. Másrészt Indonéziában az „agresszív” bővítési tervek, egy idénre várt 115,000 tonnás többlet és a rozsdamentes acéltermékek magas készletei akadályozhatják az árak emelkedését, tette hozzá Messmer.

A króm árát az emelkedő elektromos energiaárak, a kínai alacsony érckészletek és a dél-afrikai Eskom energiaellátási gondjai hajtják. Az acélhulladék oldalon az acélgyártók alacsony kereslete és a gyenge kereskedelemi aktivitás nyomja lefelé az árakat.

“A nyersanyagoknál nem várok javulást a készletek helyzetében 2023. 1. negyedévig,” mondta Messmer az ülésen. “Az acélgyártók nagyon alacsony beszerzésekkel kezdték el ezt az évet és ebben 2023. 1. negyedév végéig nem várok fellendülést, amikor a kereslet várhatóan ismét erősödni fog.”

Forrás: Kallanish