A zöld acél költségeinek versenyképessé kell válniuk

A költségekre vonatkozó kihívások megoldása kulcsfontosságú lesz az acélipar karbonmentesítésében és a zöld acél bevezetéséhez, mondták a londoni Kallanish Green Steel Forum panelbeszélgetés résztvevői.Kohó

“Az egyetlen módja az acél sikeres karbonmentesítésének a zöld acél költségeinek versenyképessé tétele,” mondta Giacomo Mareschi Danieli, a Danieli Group elnök-vezérigazgatója.

Luciana Filizzola, a német GMH Gruppe fenntarthatósági és kommunikációs igazgatója, azt mondta, a magas elektromos energia költségek Európában, akadályozzák a klímasemleges technológiába való beruházásokat. Az elektromos áram árát Németországban „lázálomnak” nevezte, hozzátéve, a jelenlegi árak az országban közel ötször magasabbak, mint az USA-ban vagy Kínában.

Továbbá, Németországban a jelenleg előállított elektromos áram csupán 40%-a megújuló, és hozzátette: “Sokkal több megújuló energiára van szükségünk és ez egy kemény probléma számunkra.”

“Sajnos, ha előre tekintünk, azt látjuk az árak továbbra is magasak maradnak, mivel az alapellátásoknak zöld hidrogénre van szüksége, ami viszont zöld elektromosságot igényel, tehát a kereslet óriási,” magyarázta Filizzola. “Még nincsen válaszunk arra, honnan fog jönni a zöld energia. Ez nagyon aggasztó.”

Hasonló aggodalmakat visszhangzott Julian Verden, a Stemcor Group ügyvezetője, rámutatva a végfelhasználók zöld acél iránti érdeklődése és a hidrogén technológia magas költségei közötti ellentmondásra, ami akadályozza ennek az üzemanyagnak széleskörű bevezetését az acéliparban.

“Európában a melegen hengerelt tekercs átlagköltsége manapság 700-800€, a tiszta zöld hidrogén költsége lehet akár 1,000€ is, ez tényleg megfizethetetlen,” mondta.
“Meg kell győznünk a kormányokat az elektromos energia támogatásának szükségességéről, de beruházásokéról is, hogy több pénzt lehessen technológiákba fektetni, melyek bár jól haladnak, még mindig nem értek be!” tette hozzá Verden. “Ha nem tudjuk megoldani a költségek problémáját, nem jutunk semmire.”

Åsa Ekdahl, a World Steel Association környezeti és klímaváltozási igazgatója hangsúlyozta, bár a hidrogén nagy szerepet fog játszani az acélipar karbonmentesítésében, fontos, hogy ne feledkezzünk meg egyéb technológiákról sem. Például a vasérc elektrolízise, bár kevésbé fejlett, de „a jövőben lesznek lehetőségei.”

“Néhány helyen a biomassza is fontos lehet, például Brazíliában. De vannak kombinációi is ezeknek a technológiáknak, melyeket fel lehet használni,” tette hozzá.

Forrás: Kallanish