Amíg Kína gazdasága fel nem lendül, a vasérc süllyedése mélyülni fog

A vasérc az egyik leggyengébben teljesítő nyersanyag az idén, és az árak visszavonulása várhatóan csak mélyülni fog, amíg Kína gazdasága nem mutat élénkülést.Kína

A szingapúri tőzsdén a határidős árak hét hónapja folyamatosan esnek, ami a legrosszabb teljesítmény, mióta a kontraktust 2013-ban bevezették. A 81$/tonnával az érc mintegy harmadába kerül a tavaly májusi csúcsához képest.

Kína messze a legnagyobb vasérc vásárló, főként Ausztráliából és Brazíliából, hogy el tudja látni éves acéltermelését, ami az elmúlt két évben meghaladta az évi 1 milliárd tonnát. Mint a kínai gazdaság egyik meghatározó nyersanyaga, a nyersanyag boom egyik sztárja volt, ami viszont távoli emlékké válhat az ingatlanpiac ingadozása és Peking növekedést-gátló koronavírus politikája miatt.

A remények, hogy a körülmények ősszel, ami a kínai építőipar csúcs szezonja, javulni fognak, szertefoszlottak a Kommunista Párt októberi kongresszusa végeztével. A tízévenként kétszer sorra kerülő találkozó nem hozott nagyméretű támogatást az ingatlanpiac számára, és nem mutatott kivezető utat a zéró-Covid szabályok alól, ami megbéklyózta a nyersanyagok keresletét és zavarokat keltett a bevásárló központoktól az ipari üzemek működésen át az építőiparig bezárólag mindenhol.

“Várhatóan tovább tart az út lefelé, mivel nincs tisztázva a Covid lezárások befejezésének kérdése és nem láthatók világos intézkedések a kínai gazdaság élénkítésére sem,” mondta Gavin Wendt, a Sydney-i MineLife Pty igazgatója. Ez azt jelenti, a kemény időszak és a marginokra nehezedő nyomás várhatóan folytatódik a kínai acéliparban, mondta.

Kína acélipara nyár óta válságra figyelmeztetett, és a harmadik negyedévben a nagy acélgyártók 2018 óta először, mikor a Bloomberg megkezdte az adatgyűjtést, veszteségbe fordultak. Válaszul visszafogták a vasérc beszerzéseiket.
A lassuló globális növekedés kevés lehetőséget nyújt az acélgyártók bajainak exportálással történő enyhítésére. A téli légszennyezési korlátozások, és karbonkibocsátás csökkentése érdekében az éves acélkibocsátásra meghatározott kormányzati sapka kiegészíti a következő hónapok keresletének sivár kilátásait.

Az UBS AG becslése szerint Kína napi acéltermelése ebben a negyedévben 5%-al fog visszaesni szeptemberhez képest, amennyiben a hatóságok érvényesítik 2022 évi alacsonyabb termelési célokat.

Kína ingatlanpiaca 39%-át adja az acélfelhasználásnak a Gavekal Dragonomics szerint. Az ágazat egy éve meredek visszaesésben van, miután Peking fellépett az ingatlanpiaci buborék leeresztése érdekében.

A helyzet nem javul, és a top 100 ingatlanfejlesztő cég eladásai a múlt hónapban 28%-al estek vissza. Miközben a kormányzati infrastrukturális beruházások némiképpen ellensúlyozták az acélgyártók veszteségeinek egy részét, az iparág beragadt a zsugorodásba, a feldolgozóipar egyéb részeivel együtt, a legutóbb beszerzési manager index felmérése szerint.

A vasérc meredek esése ellentétben van a többi, az építőiparban használatos fémmel, mint a réz és az alumínium, melyek előnyt húznak a fosszilis üzemanyagoktól való megszabadulás miatti energiaátmenet többletkeresletéből. Ezek a fémek is ki vannak téve kínálati megszorításoknak. A réz a bányaberuházások hiányától szenved, míg az idei hőhullámok által kiváltott áramkimaradások és a háború Ukrajnában, megtámasztotta az alumíniumot.

A vasérc egy külön eset. A nagy bányatársaságok nagyon sikeresek voltak az elmúlt években a költségek lefaragásában és nincsenek nagy nyomás alatt a kínálat csökkentése érdekében. A Rio Tinto Group termelési költsége az ausztráliai Pilbara régióban például 20$/tonna körül van, és a hatékonyságra való törekvése miatt még akkor is képes volt nyereségre szert tenni, mikor a vasérc határidős ára 2015-ben elérte a rekord alacsony 36$/tonnát.

Nagyobb változások nélkül a kínai politikában, a várakozások szerint az árak valószínűleg gyengülni fognak. A Citigroup Inc. és Goldman Sachs Group Inc. legfrissebb előrejelzése szerint három hónapon belül 70$/tonnára eshet a vasérc ára.

A közösségi médiában meg nem erősített posztok azt sugallták, a kormány mérlegelni fogja, hogyan tud kilépni a zéró-Covid politikából, és ez segített egy kisebb ár-erősödésnek. Nagyon sokan azonban továbbra is szkeptikusak, hogy Xi Jinping elnök meghirdetett politikáját néhány hónap alatt leépítenék. Az izgalom azonban megmutatta: a piac teljesen Peking jövőbeni lépéseitől függ.

Forrás: mining.com