Az adóváltozás visszavágta a kínai export volument

Májusban visszaesett a kínai acélexport áprilishoz képest, de magasabb maradt az előző évinél, a kínai vámhivatal adatai szerint.Kínai export

Közben az import enyhe csökkenése is folytatódott. Az erős export visszaesés főként az adóváltozásoknak volt köszönhető.
Májusban Kína 5.271 millió tonna acél készterméket exportált, ez +19.8% az előző évihez képest, de -33.86% csökkenés áprilishoz viszonyítva. A tavaly második negyedévi exportot visszavetette a Covid-19 járvány. A kínai belföldi kereslet rekord szinten volt a gazdaságösztönzésnek köszönhetően, miközben a nemzetközi kereslet visszaesett. Az export január-május időszakban +23.7% emelkedett év / év alapon, 30.924m tonnára.


Az erős visszaesést április óta a legtöbb acéltermék ÁFA visszatérítésének a megszűnése magyarázza. Ezek május 1.-től szűntek meg, és így az áprilisi volument az exportőrök erőfeszítései dobták meg, akik az új szabályok életbelépése előtt még ki akarták szállítani az exportjukat.
A jelenlegi export szabályok az ÁFA visszatérítését csak kevés számú acélterméknél engedik meg, pl. a hidegen hengerelt tekercseknél, de cárhatóan ezeket is el fogják törölni. Kína a melegen hengerelt termékekre is új illetékek kivetését mérlegeli, ami a következő hónapokban tovább szorítaná vissza az export mennyiségét.

Májusban Kína 1.206mt acél mészterméket importált, ez -5.78% hó / hó és -5.8% év / év alapon. Ez nem tartalmazza a félkész acéltermék importot. Január-május időszakban az acél késztermék import összesen 6.097mt volt, ez +11.6% év / év alapon. Az import az idei évben a korábbi hónapokban erősebb volt, mert a kereskedők ki akarták használni a kínai kereslet szezonálisan legerősebb időszakát.

Az új adóváltozásokkal és a kereslet nyári visszaesésesével az importnak kevesebb tere nyílik. A nemzetközi árak eközben nagyon erősek, ami az importot a gyenge jüan ellenére kevésbé versenyképessé teszi.

Forrás: Kallanish