Az ausztrál kormány támogatást nyújt tengeri szélerőműpark építéséhez

Az Ausztrál Megújuló Energia Ügynökség (ARENA) a múlt héten közölte, hogy 1,5 millió ausztrál dollárt áldozott a Spinifex Offshore Wind Farm Pty Ltd. szélerőmű fejlesztésére.Szélerőmű

Az ARENA szerint az új szélerőműparkot a portlandi alumíniumkohó alállomásán a Nemzeti Villamosenergia-piachoz (NEM) csatlakoztatnák. A szélerőműpark által termelt energia alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiát biztosítana az alumíniumkohó számára, ami hozzájárulna a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez.

Az ARENA elmondása szerint ez egy többfázisú projekt első fázisa, amelynek célja egy sor szélerőmű fejlesztése, valamint a kereskedelmi életképességük megértése. Az átfogó rendszer része a szárazföldi fényérzékelés és távolságmérő (LiDAR) telepítése, amely a portlandi szélerőműben termelt szélenergia hitelesítésére szolgál. A Spinifex, amely az Alinta Energy Ltd. leányvállalata, szintén tervezi az érintettekkel és a helyi közösséggel való konzultációt, valamint jogszabályilag előírt tervezési és környezetvédelmi tanulmányok elvégzését a projekttel kapcsolatban. 

Az ARENA vezérigazgatója, Darren Miller sajtóközleményben elmondta, hogy szervezetének ez az első lépése az alumíniumkohó szélenergia-fejlesztésének területén.

„A fémgyártás, különösen az alumíniumgyártás Ausztrália egyik legenergiaintenzívebb iparága. Valós szükségünk van a kohók kibocsátásának csökkentésére, amelyek működéséhez folyamatos és jelentős villamosenergia-ellátásra van szükség. A tengeri szél potenciális része lehet a probléma megoldásának."

"Továbbá a Spinifex projekt korai szakaszában végzett szélerőforrás-értékelés értékes betekintést nyújt az iparág számára az ausztráliai tengeri szélenergia-fejlesztések kereskedelmi, műszaki és szabályozási vonatkozásairól" - folytatta.

„A Spinifexben óriási lehetőségek rejlenek, mert a régióban erős a szél, a projektnek pedig kész hálózati csatlakozási pontja, potenciális vevője, kikötője és megfelelő domborzata van" – jegyezte meg Jeff Dimery, az Alinta Energy MD és vezérigazgatója. „Mivel a tengeri szélenergia-ipar gyerekcipőben jár, az ARENA támogatása kritikus fontosságú lesz a következő szakasz eléréséhez."

Forrás: Aluminiuminsider