Az energiaköltségek emelkedése Törökország globális piaci részesedését fenyegeti

A török acélgyártókat, akik már így is a gyenge kereslettel küszködnek, a belföldi és a globális piacon egyaránt, szeptember 1.-től 50% illetve 50.8% áremelkedés sújtja az elektromos áram és a gáz esetében. Az áramtermeléshez használt földgáz ára 49.5%-al emelkedett.Kohó

Néhány héttel ezelőtt a török acélgyártók még készek voltak 640-645$/tonna fob Törökország áron eladni a betonacélt, de az energiaár emelkedése miatt ajánlataik emelésére kényszerültek. A gyenge kereslet ellenére a betonacél ajánlati ára 675$/t fob fölé emelkedett. A belföldi piacon az ajánlatok 700$/t ex-works fölé mentek.

Míg néhány gyártó azt mondja, a termelési költségeik 30-40$/tonnával emelkedtek, mások szerint a költségnövekedés közelít a 70$/tonnához. Ez az acélmű méretétől és az alkalmazott technológiától függ.

Egy török acélgyártó azt mondta: “Nem sok választásunk maradt. Vagy leállunk, vagy viseljük a veszteséget, hacsak az acélhulladék ára nem esik be 350$/t szint alá. Úgy gondolom egyre több leállást fogunk látni mostantól, mivel elveszítjük jelenlétünket a globális piacon. Már így sem tudtunk eladni a magas áraink miatt, de most tovább emeltük az árakat.”

Egy betonacélgyártó az mondta: “Az EU nyári szabadságról való visszatérését követően, javulást érzékeltünk az európai keresletben. Azonban ez a mai török áremelések nyomán eltűnt.”

Miközben Törökország elveszíti versenyképességét a globális piacon a protekcionista intézkedések és a magasabb termelési költségek miatt, az Arab-Öböl országai, élvezve az energiaköltségekben lévő előnyüket, arra készülnek, hogy Törökország nagy piacaira, Jemenbe és Izraelbe adnak el betonacélt.

“Ázsia után más nagy piacokat is el fog veszíteni Törökország. Ezzel nagyon korlátozott lehetőségek maradnak a globális piacon a török gyártók számára. A török acélgyártók a jelenlegi kapacitásaikkal a belföldi kereslet megléte nélkül nem tudnak életben maradni,” mondta egy másik gyártó.

Közben a török acélgyártók várhatóan további nyomást fognak kifejteni az acélhulladék árakra, a zsugorodó marginok miatt. Bár egy Svédországból származó ügyletről lehett hallani 398$/t cfr Törökország áron, a török acélgyártók már nem fogják ezeket az árszinteket elfogadni.

Forrás: Kallanish, Burcak Alpman