Az EU acélgyártók kibocsátás csökkentése stabilizálhatja a tekercs árakat

Nyugat-európai tekercspiaci források úgy gondolják, az acélgyártók fékezik a kibocsátást, mivel legitim érdekük az árak stabilizálása egy nyomott keresletű piacon.Tekercs

Maguk a gyártók nem nagyon nyilatkoznak meg erről. A piacvezető cég csökkentette a munkaidőt a két németországi hengerművében, de a lépést csak a regionális médiának ismerte be. Egy másik német acélgyártó tartózkodik egy nagyolvasztó újra indításától, amelyet az év közepéig kellett volna újra üzembe helyezni. Átmeneti kibocsátás megszakításokról hallani Olaszországban, Franciaországban, Szerbiában és Csehországban.

“A gyártók nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy visszaállítsák a kereslet és kínálat egyensúlyát a piacon,” mondta egy holland forrás. Visszatekintve azt mondta „a Covid alatt egyszer a túlkínálattal, másszor a hiánnyal kellet megbirkózni.” Az Ukrajna elleni orosz támadás vásárlási pánikot okozott a piacon, ami „teljesen felesleges volt”, mutatott rá. Ahogyan az kiderült, „a valós kereslet sokkal gyengébb volt, mint amit az acélgyártók a büdzséjükben előre látni véltek.”
Egy gyártói forrás a szerviz centerek és disztribútorok magas készleteire mutatott rá. “Amikor ezek egyensúlyba kerülnek, úgy véljük a kereslet és kínálat is stabilizálódni fog,” mondta.

A munkaidő csökkentés a hengerműveknél főleg a melegen hengerelt tekercs termékeknek kedvezhet. Míg a melegen hengerelt tekercsek árát a piacon 800-850€/tonna között látják, a horganyzott tekercsek ára megmaradt 950€ fölött. Egy másik gyártói forrás szerint a horganyzott tekercsek árait a földgáz emelkedő költsége támasztja meg, melyet a gyártás folyamán alkalmaznak. A hidegen hengerelt tekercs ára jóval alacsonyabb, 910€-nál kezdődik, de ennél pontosabb értéket a források nem jelöltek meg.

Forrás: Kallanish, Christian Koehl