Az Eurofer az EU ülés előtt politikai döntéseket kért

Az Eurofer azonnali lépésekre szólította fel az európai politikai vezetőket az acélipar fellendítésének támogatása érdekében. Ez az Európai tanács ülése előtt történt. Eurofer hírek

“Az ember nem várja addig a tűzoltással, míg háza leég- és ez európai gazdaság sem várhat 2021-ig az újjáépítés elindításával,” mondta Axel Eggert az Eurofer vezérigazgatója. “Az EU vezetőinek ezért további, rövid távú, sürgős intézkedéseket kell fontolóra venniük az olyan erősen érintett szektorok érdekében, mint például az acél ágazat és a hozzá kapcsolódó értékteremtő lánc.”

Az Eurofer intézkedéseket akar az esetleges import felfutásának megakadályozására. Ezt kiegészítve a kereslet ösztönzésére is lépéseket kell tenni.
“A lépéseknek azonnali intézkedéseket kell tartalmaznia a dömping vagy a hirtelen megugró acélimport megakadályozására, ösztönzőket az értékteremtő lánc további részeire, és egy vis maior klauzulát az EU CO2 kereskedelemi rendszerére, hogy biztosítsa, a 2020 utáni szabadon felhasználható mennyiséget ne érintsék negatívan a COVID19 járvány közvetett hatásai,” mondta Eggert.
Az Eurofer számításai szerint a válság alatt az acélkereslet -50%-ig terjedő mértékben esett vissza, tekintettel az olyan acélfelhasználó ágazatok visszaesésére, mint az autóipar, az építőipar és a gépipar.
Az európai acélgyártók termelése továbbra is -25%-al alacsonyabb szinten van, a rendelések közel -35%-al estek vissza március közepe óta, 2019 hasonló időszakához képest.
Az Eurofer ismét kritizálta az acélimport védelmi rendszert, mondván „…valószínűtlen, hogy ez elhárítaná az import megugrásának veszélyét, amennyiben az EU acélkereslete megélénkül.”
“Ha az EU nem talál azonnali megoldást a rendelkezésére álló eszközökkel az iparág megvédésére, a jövőre nézve nem lesz képes végigvinni a zöld átalakítást sem,” mondta Eggert.


Forrás: Kallanish