Az európai rozsdamentes acélhiány ismét felfelé tolja az árakat

Rosszabbodik a szűkös melegen és hidegen hengerelt tekercskínálat, a lassú lemez és tekercs-termékLemeztekercs szállítások mellett. Az árak ismét emelkednek a költséges nikkel és ötvözési felárak, ferrokróm és más nyersanyagok miatt, mondják piaci szereplők.

Az európai tekercsgyártók már 2022 májusi szállítási határidőt ajánlanak, és csak egy gyártó ajánl áprilisi határidőt, de csak a meglévő ügyfeleknek. A magas energiaköltségek miatt az európai gyártók emelik alapáraikat szeptemberhez képest, és teszik hozzá napi és havi ötvözési feláraikat.
Az európai melegen hengerelt rozsdamentes acéltekercset átlagosan 3,800-3,900€/tonna leszállított áron kínálják. A hidegen hengerelt rozsdamentes acéltekercs ára most 4,100€/tonnánál kezdődik, leszállítva, beleértve az ötvözési felárat, függően a minőségtől és a mennyiségtől.
Nincsenek import ajánlatok, melyek enyhítenének a szűkös tekercskínálaton. Az indonéz gyártók a kínai vevőket szolgálják ki, és csak nagyon kis kínálatuk van Európa számára, miközben Tajvan és a többi régió sem rendelkezik extra termékkínálattal, mert saját belföldi piacaikon is szűkös a kínálatuk. Az árak emelkedésével az európai vevők fő gondja az anyagbeszerzés maradt.
A lapos termékek és csövek készletszintje egész Európában alacsonynak mondható. Ehhez jön, hogy egy olasz csőgyártó fő rozsdamentes acél pácoló gépsora a héten kigyulladt és egy ideig nem fog működni. Bár sérülés nem történt, a termelést ez erősen érinti és szállítások jelentősen lassulni fognak.

 

Forrás: Kallanish