Az indiai vámok segíthetik az EU árak visszapattanását

Az indiai szállítók mintegy 3.5 millió tonna kész acélterméket adtak el tavaly Európában, az Eurofer adatai szerint, ami megfelel a 2017 évben látott rekord szintnek.

Köracél

Az indiai kínálatot megemelkedett figyelem övezi, miután az ország kormánya vámokat vetett ki az acélexportra, ami várhatóan korlátozza az indiai eladási mennyiségeket az exportpiacokon.

Európa összesen mintegy 30.3mt kész acélterméket importált tavaly, ebből Törökország volt a legnagyobb szállító, ezt követte Oroszország és India.

A közelmúltban az Európai Bizottság teljes tilalmat rendelt el az orosz acéltermékek importjára, leszűkítve az ellátási forrásokat, és az indiai vámok most komoly korlátok közé szoríthatják az import anyagok elérhetőségét az EU-ban.

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy más nagy szállító országoktól eltérően, mint pl. Törökország, az indiai export Európa felé főleg lapos acéltermékekből állt, ideértve a tekercseket és lemezeket.

Egy európai importőr kereskedő azt mondta, az indiai vámok erősen befolyásolhatják a piacot Európában, de szerinte ez nem fog India és Európa között a kereskedelmi aktivitás teljes leállásához vezetni. A vámok fő hatása az lesz, hogy segíteni fogják az európai acélárak – különösen a lapos termékeknél – újbóli emelkedését, a Kallanish véleménye szerint.

Az elmúlt hetekben az európai melegen hengerelt tekercsek import árai gyorsan csökkentek, és lementek 830-900€/tonna cfr Dél-Európai kikötő szintre. Egy másik importőr véleménye szerint már közel lehet a jelenlegi árciklus mélypontja.

Az indiai fejleményeken túl, az európai importőrök az EU kereskedelemvédelmi rendszere jelenleg folyó felülvizsgálatának eredményére várnak. Egyes piaci spekulációk szerint a kereskedelemvédelmi rendszer 2023 júliustól teljes leállításra kerülhet, de még túl korán van, hogy részletekről lehessen hallani.

A jelenlegi negyedév első két hónapja alatt egy sor EU kvótát bizonyos országok illetve termékek esetében teljesen felhasználtak. A fémesen bevont tekercsek kvótája eközben, több mint 80%-ban kimerült.

Forrás: Kallanish, Emanuele Norsa