Az ománi zöld-acélmű Európának fog lemezt gyártani

A Vulcan Green Steel cég, az Ománban építés alatt lévő zöld acélmű, lemezt és melegen hengerelt tekercset fog gyártani, és Európában fog értékesíteni, mondták a cég képviselői Essenben a Green Steel World kereskedelmi kiállításon.Tekercs

Az 5 millió tonna/év kapacitású acélmű a Jindal Shadeed Iron & Steel (JSIS) ománi cég leányvállalata. Mindkét cég az indiai OP Jindal csoporthoz tartozik. A kapacitásból 2m t/év acéllemez, 3m t/év pedig melegen hengerelt tekercs lesz, mondta a Vulcan Green Steel képviselője Naveen Ahlawat. A lemezkibocsátás a 2027-es pénzügyi évben fog megkezdődni, és a melegen hengerelt tekercsek gyártása a következő évben indul.

A leendő üzem az európai autóipari és fehéráru piacot célozza meg. A lemezeknél a Vulcan a szélturbinák termelését célozza meg, az onshore és offshore szegmensét egyaránt. Magasabb minőségű lemezeket fog gyártanai, különösen az offshore alkalmazáshoz, mondta Ahlawat.

A 2026. évi indulást követően a termelés többségét várhataón exportálják a tengerentúli piacokra. A belföldi Arab-öböl piacának részesedése várhatóan emelkedni fog az ezt követő években, ahogy az ipari kereslet egyre jobban erősödni fog a régióban.

Az első évben a termelés csupán 10-20%-át tervezik eladni belföldön. Az export oroszlánrészét, mintegy 70%-át, az európai piacra szánják, és Ázsiának is kínálni fognak némi anyagot.

Az acélművet ellátó energiát napkollektorok és szélturbinák fogják biztosítani. “Omán az ötödik legtöbb napsütötte nappal rendelkező ország, plusz a szél-profilja olyan, mint Hollandiáé,” mondta a JSIS vezérigazgatója Harssha Shetty. A lakatlan és sivatagos területen a napkollektorok akár tíz közepes városnyi területet lefedhetnek, és 6-7 gigawatt elektromosságot tudnak biztosítani, magyarázta.

A projekt “komplex, de nem bonyolult”, mondta Shetty. Ománnak hosszú tengerpartja van, elegendő sótalanítható vízzel, és nagy szivattyús tárolói kapacitással. Az ország diverzifikálja gazdaságát és az olajtermelésről más iparágak felé mozdul el.

A Vulcan projekt tükrözi az európai ipar erőfeszítéseit egy alacsony kibocsátású acéltermelésre való átállással. Ahogy a legtöbb ilyen projekt esetében, a Vulcan acélműje közvetlenül redukált vasgyártáson fog alapulni. A Jindal 15 évnyi tapasztalattal rendelkezik a direkt redukált vasgyártással, “így nagyon jó helyzetben vagyunk ezzel a vállalkozással,” mondta Shetty. A JSIS már egy évtizede működtet közvetlenül redukált vasgyártást Ománban.

A Vulcan acélmű kezdetben fölgázzal fog működni, amit fokozatosan a bio-üzemanyagból nyert energia fog felváltani egy átmeneti időszakra, mondta. Végül az acélmű kizárólag zöld hidrogénnel fog működni, amikor az majd elegendő mennyiségben rendelkezésre áll. “A sivatag áldás is lehet egy zöldebb jövő érdekében,” mondta.

Forrás: Kallanish