Bányavállalatok: a jelenlegi vasércár nem fenntartható

A bányacégek nem látják fenntarthatónak a jelenlegi áremelkedést. A BHP Group az árak gyengülésére számít, miközben a volatilitás megmarad. Ehhez hasonlóan látja a helyzetet aVasérc legnagyobb termelő Vale, amelyik azt mondta a múlt hónapban, hogy rövid és középtávon nem látja okát a magas árak fennmaradásának.

“A vasérc ára ezekben a napokban erősen függ a tőzsdéktől, szorosan kapcsolódik a papíron folyó kereskedelemtől, tehát azt mondanám, hogy már van némi kapcsolat nélküliség a fundamentumok és az ár között,” mondta Ian Roper, a Shanghai Metals Market vezérigazgatója a Reutersnek.
“Valamikor azonban a fundamentumok érvényesülni fognak.”

A kínálat

Brazíliában az időjárási és a járvánnyal kapcsolatos problémák visszafogták a szállításokat, de a kínai vasérc import rekord magasságba szökött júliusban és a brazil szállítások is emelkedni fognak.
“A fundamentumok gyengülésére számítunk a 2. félévben, miután a brazil kínálat belép a piacra,” mondta az UBS elemzője Myles Allsop.
A brazil vasérc szállítások ismét emelkednek

Vasérc diagram

“Ha a szállítási zavarok megoldódnak, a vasérc ára gyorsan vissza fog térni 100$/tonna alá a következő néhány hónap során,” mondta Erik Hedborg, a CRU vezető elemzője.


Forrás: mining.com

 

Kattintson a https://perkor.hu/hirek linkre további híreink megtekintéséhez!