BHP: a karbon-mentesítéshez fémekre, technológiai beruházásokra van szükség

A karbon-mentesítés erősen fém-igényes eljárása jelentős tőkeberuházást kíván e fémek előállításába és újrahasznosításába, mondta a BHP.Kohó

A létrejövő addicionális acélkereslet több, mint ellensúlyozni fogja a fosszilis iparágak eltűnését. 

Viszont a beruházóknak konstruktívan be kell lépnie a szektorba, hogy segítsék a fémek előállításából eredő kibocsátás lecsökkentését olyan tiszta energia alternatívák biztosításával, melyek versenyképesek a karbon-kibocsátó technológiákkal.
“Jelentős technológia haladásra van szükség, hogy kivitelezhető és megfizethető módon csökkenjen az ipar kibocsátása, például többek között az acélgyártásban,” mondja a BHP egy jelentésében.

“Amennyiben ez a gyors technológiai fejlődés nem következik be, akkor ezek a szektorok csak jelentős késéssel és költségekkel tudják a karbon-mentesítést megkezdeni, üzemi szinten és tágabb infrastrukturális szempontból egyaránt, ismert, de nagyon drága technológiák alkalmazásával, mint a zöld-hidrogénnel történő direktredukciós acélgyártás," mondja a tanulmány.

A következő 30 évben a fémek kumulatív kereslete várhatóan jelentősen fog növekedni az előző 30 évhez képest. A BHP 2020 évi Klímaváltozási Jelentésében leírt 1.5°C –os szcenáriója estén a vasérc és a kokszolható szén kereslete a becslés szerint 1.8 illetve 1.5-szörösére fog emelkedni.
“Az acélipari nyersanyagok egy kicsit jobban járhatnak, mint amit a szcenárió alapján gondolnánk. A hagyományosnál erősebb nyersacél felhasználás az extra szélturbinák és karbon-elosztó csővezetékek miatt, több, mint elegendő lesz a hagyományos fosszilis iparágak hosszabb távon csökkenő kibocsátásának ellensúlyozásához,” áll a jelentésben.

Forrás: Adam Smith Germany