BHP: a karbonmentesítés enyhítheti az acélkereslet visszaesését

A bányaóriás BHP megemelte a globális acél késztermék termelés prognózisát 2030-ra és 2050-re, mivel az energiatermelés karbonmentesítése várhatóan megemeli az acélfelhasználást.Vasérc

A korábban prognosztizált mennyiségekhez képest a cég az acélfelhasználást 2030-ra 2%-al, azaz 42 millió tonnával, 2050-re 4%-al, 76m tonnával megemelte, a zöld-energia által támasztott nagyobb kereslet miatt.

Bár a cég prezentációja nem tartalmazott abszolút számokat a 2030 és 2050 évi acélkeresletre, a felülvizsgálat abszolút és fajlagos számai azt jelentik, a prognózis 2030-ra és 2050-re 2.1 milliárd tonna illetve 1.9 milliárd tonna acélkereslettel számol. A kereslet így 2030 és 2050 között mintegy 200 millió tonnával csökkenne.

"Kizárólag a szél és napenergia szegmenset tekintve, az acélkereslet a mainak ötszörösére fog emelkedni 2050-re,” mondta a BHP.

A BHP szerint, jelenleg az energiatermelés kevesebb, mint 2%-át adja a globális acélkeresletnek.
"Ez várhatóan megháromszorozódik 2050-ig, és ebben minden egyes százalékpontnyi emelkedés 20 és 25 milliót tonna acéllal egyenlő,” mondták.

A BHP szerint az energiatermelés karbonmentesítését a szárazföldi (onshore) szél és fotovoltaikus napenergia dominálja, és az offshore szélenergia, a vízenergia és a nukleáris energia kiegészítő szerepet tölt be.

Ami tisztán a megawatt kapacitás acél-intenzitását illeti, abban a szél és vizi energia vezet.
Az offshore szélenergiánál 190 tonna acélra van szükség per MW, míg az onshore kapacitásnál ez 124t.

A vízenergia hasznosításhoz megawattonként 161t acél szükséges, míg a napenergia hasznosítása kevésbé acél-intenzív, 45t acél per MW szükséges.

"Viszont a tervezett napenergia fejlesztések száma a második legnagyobb tényezővé teszik az energiatermelést az acélkeresletében, amit csak a szárazföldi szélenergia előz meg,” mondja a cég anyaga.

Forrás: Kallanish, Siew Mung Tan