Commerzbank: a lecsökkent kínálat egyenlíti ki a nyersanyag keresleti sokkot

A nyersanyagok, ideértve a vasércet is, pozitív meglepetést kelttetek idén, a Covid-19 járvány ellenére. Volt egy nagy keresleti sokk, de ez párosult egy jelentős kínálatcsökkenéssel, ami egyensúlyt hozott a piacon, Eugen Weinberg a Commerzbank vezető nyersanyag elemzője szerint.Nyersanyag

“A keresleti sokk azonban nagyobb volt, ezért pesszimista vagyok,” mondta Weinberg a MBI acélkonferencián Frankfurtban. Hosszabb ideig fog tartani, mint az idei év vége, amíg az olaj ára visszatér az 50$/barrel szint fölé. Egy „normalizáció” legkorábban 2022 elején fog bekövetkezni, ha egy Covid-19 vakcina sikeres lesz, mondta.
Az iroda és kereskedelmi építkezések szenvedni fognak a válságtól, de a raktárépítések nem. A lakáscélú építkezések is jól állnak. A kamatok alacsonyabbak, mint korábban bármikor, ami kedvez a beruházásoknak.
Várhatóan Kína lesz az egyetlen ország, amelyik 2020-ban gazdasági növekedést tid felmutatni, mivel már majdnem teljesen magához tért a járvány okozta sokkból és higgadtan kezeli a válságot.
A globális acélkereslet 2021-ben fog megélénkülni, de a Covid-19 járvány előtti szinten fog maradni. Kína mellett, ahol az idén rekord kibocsátás várható, más országokban a kibocsátás jelentősen csökkenni fog 2020-ban, ezt 2021-ben egy szerény növekedés követheti, mondta Weinberg.
A nikkeltermelésben a 2020-ra tervezett kínálati növekedés némileg későbbre tolódott a pandémia miatt, és a globális termelés az idei évben eddig -15%-al visszaesett. A nikkel keresletét nagyban visszavetette a lecsökkent rozsdamentes acélkibocsátás. viszont a hosszabb távú kilátások sokkal erősebbek, hála a nikkel növekvő felhasználásának az elektromos autók akkumulátoraiban.
A vasérc ára, ami 2020-ban átlagosan 100$/tonna lesz, 2021-ben 88$/t szintre esik vissza. A nikkelár átlaga 2020-ban 13,300$/t lehet, 2021-ben ez megemelkedik 17,100$/tonnára.

Forrás: Kallanish