Csehország mentességre számít az orosz acélbugákra vonatkozóan

A Cseh Ipari és Kereskedelmi Miniszter Jozef Síkela azt nyilatkozta hétfőn, úgy gondolja a Cseh Köztársaság meghosszabbított mentességet fog kapni az Oroszországból importált acélbugákra vonatkozó EU szankciók alól, jelentette a Cseh Hírügynökség, a CTK.Kohó

A cseh lemezgyártó Vitkovice Steel 2028-ig mentességet kért az EU szankciók alól, míg a jelenlegi mentesség, ami megenged egy 3.748 millió tonna/éves orosz acélbuga importkvótát, 2024 szeptemberben lejár.

A téma az EU javasolt 12. Oroszország elleni szankciós csomagjának részenként kerül megvitatásra.

A Vitkovice Steel 2015-ben kezdett el lapos acélbugát importálni a 755,000 t/éves vastaglemez üzeme számára, amikor leállította 950,000 t/é kapacitású elektromos ívkemencével működő olvasztóművét.

Az acélbugák hiánya gátolná a belföldi lemezgyártást, ami kritikus fontosságú az infrastruktúra kiépítésénél, mondja a Cseh kormány. Alternatív szállítót is keresnek, de életképes megoldás még nem született.

Sem a Cseh Ipari Minisztérium, sem a Vitkovice Steel nem válaszolt a Kallanish kérdéseire a témával kapcsolatban.

"Úgy gondolom, hogy meg kell tartani azt az elvet, hogy a szankciók elsősorban annak kell ártaniuk, aki ellen irányulnak, és nem annak, aki alkalmazza azokat, és az adott esetben mentességet fognak adni,” mondta Síkela.

Az EU12. szankciós csomagját az EU tagállamoknak jóvá kell hagynia, ami bonyolult lehet Magyarország és Szlovákia fenntartásai miatt. Források szerint azonban, az év végig jóváhagyásra fog kerülni.

Forrás: Kallanish