Drágul az acéllemezek normalizálási eljárása

Az acéllemezek normalizálásának eljárása hamarosan luxussá válhat, mert a fenyegető hiány és a gázárak emelkedése Európában nagyon meg fogja drágítani az erre a célra használt kemencék működését.Gáz

A normalizálás egy eléggé elterjedt extra a tömegáru lemezeknél a belső mikroszervezet kiegyenlítésére. Néhány német disztribútor még specializálódott is az S355+N (N = normalizált) minőség megajánlásában, a gépgyártásban való felhasználáshoz és más gépipari területeken.

A normalizálást vagy egy extra újra-hengerlési eljárással, vagy egy erre a célra használt izzítókemencével lehet elérni, és ez utóbbi változat az eljárá során földgázt használ fel.

Egy acélgyártó képviselője szerint, a 40mm-ig terjedő vastagságokat hengerléssel normalizálják, míg a vastagabb minőségek egy kemencén mennek át. De erre nincsen világos szabály, magyarázta a Kallanish-nak. “Valójában ez acélművenként változik,” mondta, és hozzátette, sok olasz gyártó normalizál lemezt egészen 100mm-ig.

Előre tekintve, a hengerlési eljárásnak egy érezhető ár-előnye lesz a kemencéhez képest, erre figyelmeztetett. “Versenyt fogunk tapasztalni a hengerlés és a kemencés eljárás között, és az utóbbinál egy nagy költségemelkedést,” jósolta. Ez különösen a hagyományosan orosz gáztól függő Németországra igaz, ami mostanra háborús eszközzé vált.

Miközben a lemezpiac jelenleg még túl csendes ahhoz, hogy világosan meg lehessen határozni ilyen új ár tényezőket, a szakember úgy gondolja a költségekben a különbség most mintegy 100€/tonna lehet. „És ez még mindig emelkedik. Normális években a különbözet 30€ és 40€ között van,” mondta.

Forrás: Kallanish, Christian Koehl