Egyre több török acélgyártó mérlegeli a termelés leállítását

Egyre több török acélgyártó mérlegeli a termelés leállítását a közeli jövőben a magas energiaköltségek miatt, mondta Veysel Yayan, a Török Acélgyártók Szövetségének (TCUD) főtitkára a Cumhuriyet napilapnak.Kohó

Yayan azt mondta, az energiaköltségek 600%-os drágulása nem fenntartható és a török gyártók ezt nem képesek az áraikban érvényesíteni. “Az acélgyártók azt kezdik mérlegelni, a működéssel vagy a termelés leállításával legyenek veszteségesek.”

A nyersacél termelés csökkenéséről szólva, Yayan azt mondta: “Az év utolsó negyedéve nem néz ki jól. Az energia áremelkedés negatívan hat a versenyképességünkre.”

Az acélgyártók az év elején egy 10%-os termelésnövekedésre számítottak, de az év nagy valószínűséggel egy több, mint 10%-os csökkenéssel fog zárulni, tette hozzá Yayan.

“Az utolsó három hónapban a havi átlagos termelés 18.3%-al, az export 14.3%-al csökkent. Ezek a csökkenések még nem tükrözik az augusztus 30.-i 50%-os áremelését áram és gáz áremelést, és a török állami gázszolgáltató Botas cég által szeptember 29.-én bevezetett új szabályozást. A helyzet azt mutatja, az utolsó negyedév nehéz lesz az acéliparunk számára,” figyelmeztetett Yayan.

Közben a török acélgyártók kapacitáskihasználtsága, ami tavaly 75% volt, az elmúlt három hónapban 60%-ra esett. Az utolsó negyedévben további csökkenés várható. Az év első negyedéve során, miközben a világ acéltermelése 5.5%-al zsugorodott, Törökország termelése csupán 2.5%-al esett vissza.

“Most azonban lemaradunk a világ többi része mögött. Az EU energia támogatást ad a gyártóinak. A mi kormányunknak is támogatnia kellene a gyártókat. 600%-os energia áremelkedés nem fenntartható,” mondta Yayan.

“Amennyiben az acélgyártók a termelés nélküli veszteség mellett döntenek, az nagy veszteség lesz a gazdaságunk számára. A termelés nem válhat fenntarthatatlanná. Miközben a Botas gázszolgáltató helyzetén igyekszünk javítani, óvatosnak kell lennünk, hogy ne nehezítsük meg más ágazatok helyzetét,” mondta.

Forrás: Kallanish, Burcak Alpman