Eltérő a szakértők véleménye a nikkel 2022. évi kilátásairól

Nyersanyagszakértők nem értenek egyet abban, merre is tartanak a nikkel árak az idén, mondja Roland Mauss rozsdamentes acélhulladék szakértő, az Oryx Stainless hulladékfeldolgozó vezetője.Nikkel

Mauss szerint a kínai kutatók lebecsülik a növekedési potenciált, míg mások egy szuperciklust jósolnak.
A kínai Antaike állami kutatóintézet csökkenő árakat jósol, amint a globális gazdaság kijön a pandémiából. Várakozásuk szerint a nikkel kínálat idén 12%-al fog növekedni, míg a kereslet 10%-al. Ezért az Antaike egy 45,000 tonnás túlkínálatra számít a nikkelből.
Ezzel szemben a Goldman Sachs befektetési bank azzal érvel, hogy a kilábalás a Covid-19 járványból valamint a globális gazdaságösztönző intézkedések hosszú távon növelik a keresletet. Ez fokozza az energia átállás és a globális karbonmentesítő erőfeszítések.

Ezt a nézetet osztja a BlackRock befektetési menedzsere is, aki szerint az infrastrukturális kiadások nagy acél és cement keresletet gerjesztenek, és a karbonmentesítéshez további fémekre, így nikkelre lesz szükség.
Végül Mauss áttekinti a Reuters októberi vezető nyersanyag brókerekkel készített felmérését a nikkel átlagos árára vonatkozóan. 2021-re a résztvevők egy 18,195$/tonnás átlagos nikkel cash árra számítottak (a 2020 évi 13,772$ után). A valóságos átlagár október végéig 18,170$/t körül volt.
“A dolog érdekesebbé válik a 2022 évre vonatkozóan,” folytatja. A felmérésben résztvevők csak kisebb emelkedést várnak a kínálat és kereslet arány változása miatt. Miközben 2021-re egy 62,000t kínálati deficitet vártak, 2022-re 72,000t kínálati többletet, magasabbat, mint a kínai Antaike intézet.

Forrás: Kallanish