Emelkedik az alumínium tőzsdei ára

2024. április 12-én az Egyesült Királyság kormánya sajtóközleményben kijelentette: "A LondoniLME Fémtőzsde (LME) és a Chicagói Árutőzsde (CME) a továbbiakban nem kereskedik Oroszország által gyártott új alumíniummal, rézzel és nikkellel."

A hír hatására az egyébként az áprilisban egyébként is emelkedő trendet mutató alumínium ára 2024. április 12. pénteki 2,46 $/kg-ról 2024. április 15. hétfőre 2,64 $/kg-ra ugrott az LME-n (Londoni Fémtőzsde).

A Goldman Sachs nyersanyagokkal foglalkozó kutatócsoportja hétfői feljegyzésében kiemelte a 2018-as szankciók különbségeit, amelyek az egyes vállalatokra összpontosítottak.

Goldman hangsúlyozta a szabályozás egyik fontos aspektusát: "Az április 13-án vagy azt követően gyártott orosz fém nem szállítható (garanciával) olyan nyugati fémtőzsdékre, mint az LME és a CME."

A csoport azt tanácsolta a befektetőknek, hogy őrizzék meg pozícióikat a réz és az alumínium területén, kijelentve, hogy bár a kormányzati beavatkozások nem okoznak azonnali eltolódást a keresletben és a kínálatban, ezek olyan időszakban történnek, amikor a réz és az alumínium alapjai a tartós szigorítás irányába mozdulnak el. Az áremelkedés 2022-ben és 2023-ban tapasztalt két évnyi, viszonylag stabil alapról indult meg.

Goldman előrejelzése szerint az ipari fémek reflációs fázisát három kulcsfontosságú tényező befolyásolja: Kínából a napenergiában és más környezetbarát termékekben használt fémek iránti tartós kereslet, Kína hazai fémellátásának szigorúbb ellenőrzése, valamint a kereslet ciklikus újjáéledése a nyugati országokban, ami a fémekért folytatott verseny fokozódásához vezet.

Forrás: alcircle.com