Emelkednek az olasz és EU csövek árai

Az olasz és európai hegesztett cső árak emelkedni fognak januárban, az európai gyártók által a héten megemelt melegen hengerelt tekercsárak miatt, mondták csőgyártók.Cső

Esnek a cső-diszkontok, miután az olasz gyártók megemelték áraikat a múlt hónapban. Azonban az árak még mindig elmaradnak a melegen hengerelt tekercsek európai piacon látható áremelkedésétől.

A jelentések szerint jelenleg a melegen hengerelt tekercset Olaszországban 800€/tonna alapáron kínálja egy gyártó márciusi szállítással, ami mintegy 60€/tonnával magasabb a decemberi ajánlati árnál.

A csőgyártóknak szüksége van az árlistáik aktualizálására, és néhányan azt közölték ügyfeleikkel, hogy a diszkontok szintjét azonnali hatállyal leviszik 32 és 33 pontra. A jövő héten a diszkontok szintjét még lejjebb fogják vinni, 30 pontra, ami nem lesz elegendő a költségek fedezésére, amennyiben a melegen hengerelt tekercs tranzakciók elérik a 800€/tonnát.

Egy forrás szerint a melegen hengerelt tekercsárak túl gyorsan mennek felfelé, ami azt jelenti, nincsen más választása a tekercsből készülő termékek gyártóinak, mint erőteljes áremelés. Olaszországban a diszkontok mostanra elérték a 34-35 pontot, és a mintegy 36 pontot egyéb európai országokban.

A legelterjedtebb 40x40x3 zártszelvény árát mintegy 850€/t ex-works szintre teszik, ami alig fedezi a feldolgozási költségeket. Az új melegen hengerelt tekercs költségek mellett, az áraknak meg kellene haladnia az 1,000€/tonnát, mondja a Kallanish.

A csövek feldolgozási költségei tovább emelkedtek 2023-ban, különösen a pénzügyi költségek emelkedtek meg, 20-25%-al 2022 évhez képest. Ez súlyosan érintette az acél feldolgozókat, a nagy tekercs és csőkészletek miatt.


Forrás: Kallanish