EP képviselők EU acélhulladék exporttilalmat szorgalmaznak

Nagyszámú Európa Parlamenti képviselő írta alá a levelet, melyben felszólítják az EU-t az acélhulladék export leállítására.Acélhulladék

A levelet az olasz EP képviselő Massimilani Salini készítette elő és összesen 70 EP képviselő írta alá. A jövőre nézve az olasz elektromos ívkemencét használó acélgyártók aggódnak a leginkább az acélhulladék elérhetősége miatt.


"Az acélhulladék egy értékes nyersanyagforrás az EU acélipara számára, ami segít csökkenteni az egyéb elsődleges nyersanyagok felhasználását és segít csökkenteni az acélgyártás során keletkező CO2 kibocsátást, a minőségtől és az eljárástól függően,” mondja a levél.
"Az acélhulladék fontos összetevője a karbonmentesítés útján való elindulásnak, és az ágazat még erősebben körforgásossá tételének,” mondja. “Ennek ellenmére az acélhulladék exportja az EU27-ből a 2015 évi 9 millió tonnáról 2019-re 15m tonnára emelkedett. Ez a célországokban káros klíma és környezeti következményekhez vezetett, és globálisan is, amit el lehetett volna kerülni, ha ugyanezt a mennyiséget az EU-n belül újrahasznosítják. Ezt a trendet meg kell fordítani."


Az EP képviselők rámutattak, hogy az európai hulladék az EU szabályoknál sokkal gyengébb környezeti, munkavédelmi és biztonsági szabályokkal rendelkező országokban köt ki, ami sokkal magasabb üvegházhatású gázkibocsátáshoz vezet. Ezért további export ellenőrzésre van szükség az EU részéről.
"A másodlagos nyersanyagok exportját csak akkor kellene megengedni, ha a célország bizonyítottan hasonló, bevezetett környezeti szabályozással (kibocsátás ellenőrzése és hulladékgazdálkodás), klímacélokkal ésegészségmegőrzési szabályokkal (ideértve a munkajogot és biztonságot) rendelkezik,” áll a levélben.


Az acélhulladék export újra szabályozását már több esetben is felhozták hivatalos európai források és iparági vezetők. Hiányzik még viszont egy világos stratégia megfogalmazása, ebben a tekintetben.

Forrás: Kallanish