EU szankciók várhatók az orosz anyagból készült feldolgozott kész acéltermékekre

Az Európai Bizottság jelenleg egy olyan rendszeren dolgozik, ami leállítaná az orosz acélbugákból nem-EU országokban hengerelt kész acéltermékek importját, mondta Yuriy Rudyuk a Bael and Bellis ügyvédiKonténer irodától.

Ruduk az Eurometal konferenciáján Antwerpenben mutatta be az EU által tervezett néhány jelentős intézkedést.

Jövő év szeptember 30.-tól kezdve az importtilalmat kiterjesztenék az olyan nem-orosz kész acéltermékekre „melyet harmadik országban dolgoznak fel és Oroszországból származó vas és acélterméket tartalmaznak,” így szól a tervezett szöveg.

“Ez nagy változást fog jelenteni,” hangsúlyozta Rudyuk, hozzátéve, sok EU-n kívüli hengermű máris aggódik, és máshol kezd beszerzési forrásokat keresni. Egy ellenkező irányú hatás is megjelenhet egy „ingaszerű rohammal az elérhető importkvóták iránt” mielőtt a tilalom életbe lépne, mondta.

Ez az import kezelésének tekintetében új megközelítést jelent Európában, de az USA-ban ez már növekvő mértékben jelen van, mondta Rudyuk konferencián. Sikeresen ültették át a gyakorlatba olyan területeken, mint pl. a bicikli alkatrészek, melyeket importtilalom sújt, de aztán olyan harmadik országokban kerül sor az összeszerelésre, melyeket nem érint a tilalom.

Ez nemcsak az orosz és belorusz acélbugákat fogja érinteni. Az EU jelenleg is vizsgálja az Indonéziából származó melegen hengerelt rozsdamentes acélbugák feldolgozásának módját, egy lehetséges megkerülés miatti antidömping vám kivetéséhez.

A konferencia résztvevői elmondták, hogy az ilyen hengerléssel történő kerülőutak önmagukban is egy üzleti modellt képviselnek. A fenti példában „az indonéz acélbuga import az EU-ba csökkenhet, de ugyanakkor a rozsdamentes acéltekercs import Törökországból megemelkedhet,” mondta egyikük.

Forrás: Kallanish