Feralpi: az EU betonacél piaca visszatért a háború előtti szintre

Úgy tűnik az olasz és európai betonacél piacok helyzete normalizálódik egy nagyon nehézBetonacél második negyedévet követően, mondta Marco Sbaraini, az olasz Feralpi csoport kereskedelmi igazgatója egy webinár során.

“Egy szürreális hónap van mögöttünk. Az ukrajnai konfliktus kirobbanása után az árak nagyot emelkedtek a spekuláció és a félelem miatt. Aztán az április-júniusi negyedévben szinte semmilyen keresletet nem tapasztaltunk a piacon, mert a vevők a kivárás mellett döntöttek és a saját készleteiket használták,” mondta Sbaraini. “Július eleje óta a piac normalizálódását érzékeljük, és a kereslet kezd visszatérni.”

Sbaraini szerint, május óta az olasz és európai acélgyártók jelentősen csökkentették kibocsátásukat a kereslet visszaesésére válaszul. Azt mondta, ez a trend folytatódni fog augusztusban.

“A nagy árkorrekciók már megtörténtek, és egy stabilabb piacra számíthatunk,” tette hozzá Sbaraini. “Fontos látni, hogy az építőipari piac alapvetően jó kilátásokkal rendelkezik az EU Next Generation tervből következő beruházások miatt.”

A Kallanish áa betonacél árak Olaszországban visszatértek kissé 800€/tonna ex-works alapár alá, pontosan oda, ahol február végén 

Ukrajna orosz inváziója előtt voltak. “Úgy tűnik egy ciklus mostanra lezárult. Be kell látnunk, hogy amikor az árak elérték 1,100€/t feletti csúcspontjukat, az építőipar működése valóban veszélybe került,” mondta Sbaraina.

Forrás: Kallanish, Emanuele Norsa