Fitch: az alacsony karbonkibocsátású acélgyártás növeli a hosszú távú versenyképességet

A legtöbb acélgyártó által megcélzott alacsony karbonkibocsátású acélgyártás pozitív hatással leszKohó hosszabb távon ezeknek a cégeknek a versenyképességére.

De a karbonmentesítés kockázatokat is tartalmaz a technológia, a szabályozási környezet és finanszírozás terén, mondja a Fitch Ratings.

A működési feltételekre való hatás korlátozott lesz a következő 3-4 évben, mert a technológiaváltás 2030 után fog igazán bekövetkezni.

Az acélgyártóknak várhatóan szüksége lesz kormányzati támogatásra, akár közvetlen finanszírozás, akár a szabályozási környezet megváltoztatásának formájában, a zöld átmenet megvalósításához. Ennek oka, hogy az acélipar működése ciklikus és hullámzó, és a gyártók cash flow-ja fluktuációnak van kitéve a gazdasági ciklus folyamán, mondja a Fitch.

“Normális körülmények között az acélgyártók marginja viszonylag alacsony. Európában például a medián Ebitda margin hosszabb távlatban 3% körül van. Arra számítunk, hogy a következő két-három évben az acélpiac a közélmúlt csúcsait követően normalizálódni fog és visszatér a normális profitrátához,” mondja a hitelminősítő intézet a jelentésében.

“Azonban a karbon átmenethez kapcsolódó beruházások egy részét úgy is lehet tekinteni, mint normális modernizációs tőkekiadást, például, mikor az idősebb olvasztóműveket újabbra, valószínűleg elektromos ívkemencére cserélik le,” teszik hozzá.

A zöld acél gyártásának becsült 10-50%-os többletköltsége súlyosan érintheti a gyártók marginját. “Azonban arra számítunk, folytatódni fog a költségek folyamatos csökkenése a működtetés javulása miatt. Ráadásul az új berendezésekre való átállás csökkenteni fogja a karbantartási költségeket. Arra is számítunk, hogy a zöld acél ára egy prémium felárat kap majd a szénacélhoz képest, ami tompítja a költségnyomást,” mondja a Fitch.

Az energiaárak megugrása segítséget nyújt a karbonmentesítés életképességének megtartásához és gyorsítja az átmenetet az alacsony karbonkibocsátású termeléshez.

Az USA acélgyártói jobb helyzetben vannak a karbonmentesítési beruházások tőkeáttételének elviseléséhez, tekintettel a már meglévő acélhulladék és elektromos ívkemencés gyártási függőségükre.

“A karbonmentesítés szükségessége az egész világon erősödni fog az emelkedő széndioxid költségek, és a magas energiaköltségek miatt. Ezért az áttérés a megújuló erőforrásokra és a kibocsátáscsökkentés szükségessé fog válni a hosszabb távú versenyképesség megtartásához és a költségek fenntartható szinten tartásához,” zárja elemzését a Fitch.

Forrás: Kallanish, Adam Smith