Fitch Solutions: a vasérc ára süllyedni fog a második félévben

A vasérc ára a következő hónapokban tovább fog csökkenni, miután a vasérc ár rali a gyengülés jeleit kezdi mutatni, a Fitch Solutions szerint. A kínai acélgyártók kereslete túljutott a csúcson 2021 első felében, és ez Vasércegybeesik a globális kínálat javulásával.
Az elemző cég ennek ellenére 160$/tonnáról 170$/tonnára felfelé módosította 2021 évi ár előrejelzését, mert az árak a várakozásainál magasabban alakultak az 1. félévben. 2021-et követően a cég a vasérc áraknál egy többéves lefelé mutató trendre számít, és az árak átlagosan 75$/tonnára csökkenését várja 2025-ig.

Ami Kínát illeti, “az ösztönzések hatásainak gyengülésére számítunk 2021 végétől, amint az építési projektek megvalósulása megtörténik és az új projektek száma csökkenni fog, a kínai kormányzat hitelezést szigorító politikája miatt,” mondja elemzésében a Fitch Solutions. “Ráadásul a kormányzat egy az acélgyártást korlátozó vonalon halad, a gazdaság karbon-mentesítése jegyében, ahol a cél 2021-ben az acélgyártást a 2020 évi szinten tartani.”
Mivel Kína acéltermelése az első félévben 11.4%-al növekedett év / év, a 2. féléves termelésnek nagyjából ugyanennyivel kellene csökkennie, ami a Fitch Solutions szerint reálisan nem elérhető. Ennek ellenére az acélgyártás lassulni fog a 2. félévben, lefelé húzva a vasérc keresletét.
A cég ezzel párhuzamosan a kínai belföldi vasérctermelés növekedésére számít, mivel Kína igyekszik csökkenteni import függőségét, különösen mivel Ausztráliával fagyosak a diplomáciai kapcsolatok.
Kínálati oldalon a Brazíliában és Ausztráliában javuló termelésnövekedés kezdi éreztetni hatását a szűkös piacon, bár a Vale csoportnak hosszabb időbe fog telni mire vissza tud térni a Brumadinho gátszakadás előtti kapacitás szintre, mondta a Fitch Solutions. “A bányacégeknél mindenképpen jobb termelési adatokra számítunk az év hátralévő részében, viszonyítva 2021 1. félévéhez,” fejeződik be a cég elemzése.

Forrás: Kallanish