Gozzi: az acéliparnak eurokötvény alapra van szüksége az energiaátálláshoz

Egy eurokötvénnyel finanszírozott európai alapra van szükség az olyan energiaintenzív ágazatok energiaátállásának a finanszírozásához, mint amilyen az acélipar, mondta Antonio Gozzi, az olasz acélgyártók szövetségének az elnöke.

Kohó

Olaszországnak erős komparatív hátránya van az energiabeszerzés terén az olyan országokhoz képest, mint Franciaország és Németország, egy közös európai energiapolitika hiányában. “A kormánynak fel kell szólalnia Európában, hogy ne verjék szét a közös piacot….egyedi országonként alkalmazott politikák útján, mivel nem képesek megteremteni egy közös európai energiapolitikát,” mondta Gozzi egy az olasz La Repubblica lapnak adott interjúban.

Rámutatott a hatalmas állami támogatásokra, melyet az Európai Bizottság 2021 és 2022 években engedélyezett, ami több mint 750 milliárd € volt a két év alatt. Ennek több, mint 50%-a német cégekhez került, több, mint 25%-a francia vállaltokhoz és csupán 7%-a olasz cégekhez.
“Ezt nem lehet így folytatni, mert ez az országunkat sújtó kompetitív hátrány,” mondta.

Az olasz acélszektor 2030-ig tervezi a „zöld acél” termelés megvalósítását. Az olasz acél több mint 80%-át már elektromos ívkemencével gyártják, míg Európában még mindig átlagosan 60% körül van a széntüzelésű olvasztókkal való termelés. Ezért Olaszország vezet az elektromos ívkemencés acéltermelésben, mondta el a milánói Made In Steel kereskedelmi kiállításon.

Európában még mintegy évi 90 millió tonna acélt gyártanak hagyományos olvasztókban. Az Eurofer becslése szerint ennek legalább a felét fogják a közeli jövőben elektromos ívkemencés gyártásra átállítani a karbonmentesítésre való törekvés részeként. Gozzi szerint ez további addicionális elektromos energia igényhez fog vezetni, ami felváltja a szenet az acélgyártás folyamatában.

Amennyiben az EU döntéshozói nem változtatnak gyorsan a hozzáállásukon, felelősek lesznek a kontinens iparának eróziójáért, mondta Gozzi.

Forrás: Kallanish