India exportvámot vezetett be az acélra, importvámokat törölt

Az indiai kormány exportvámot vezetett be a lapos és hosszú acéltermékekre, valamint a vasércre, azzal a céllal, hogy visszafogja az exportot és az acélgyártók a belföldi piacra fókuszáljanak.

Kohó

Ugyanakkor törölte a szénre és vasötvözőkre az importvámot, hogy ellenőrzés alatt tartsa az emelkedő belföldi acélárakat és csökkentse a termelési költségeket.


Az indiai pénzügyminiszter, Nirmala Sitharaman május 21.-i hatállyal jelentette be a kokszolható szén 2.5%-os importvámjának nullára csökkentését. Hasonlóan nullára csökkent a koksz és a vasötvözők vámtétele is
Sitharaman szerint, a vám felülvizsgálat az áremelkedés fékezését szolgálja. “Az acél és vas nyersanyagok és segédanyagok vámját úgy állítjuk be, hogy az csökkentse az árat,” mondta a miniszter.

“A világ most nehéz időket él át. A Covid-19 járványból való kilábalás ellenére, az ukrajnai konfliktus ellátási lánc gondokat és különböző áruhiányokat okozott. Ez sok országban inflációhoz és gazdasági gondokhoz vezet,” tette hozzá.


A minisztérium május 22.-i hatállyal egy új 15% vámot vezetett be az exportra a nyersvas, a melegen hengerelt tekercs (600mm vagy szélesebb), a hidegen hengerelt tekercs és bevonatos tekercs esetében. Ehhez hasonlóan a rúdacél, a rozsdamentes acélrúd és rozsdamentes acéltekercs szintén 15% exportvám alá esik.


Az említett termékek a 7201, 7208, 7209, 7210, 7213, 7214, 7219, 7222 és 7227 HS kódok alá esnek.


A kormány a 45% vámot vetett ki a vasércpelletre is, és a vasérc és vasérc koncentrátum vámja 50%-ra emelkedett.


A lépés újabb zavarokat fog okozni a globális ellátási láncban, mivel az indai szállítók az elmúlt években aktívan exportálták a melegen hengerelt tekercset és acélbugákat, és a közelmúltban növekvő mértekben jelentek meg az export piacokon az indiai nyersvas is.
Indiát fő szállítónak tekintették, mint aki az ukrán háború kitörését követően a FÁK országok melegen hengerelt tekercseinek kiesésével azok helyébe léphet Európa irányába. India 2021-ben 6.4 millió tonna melegen hengerelt lapos acélterméket exportált (a 7208 és 2021 HS kód alatt), ami év / év -9% volt. Olaszország és Belgium a második illetve ötödik legnagyobb piaca volt.

Forrás: Kallanish, Sayed Aameer