Irepas: a FÁK kiesése „példátlan” piaci zavarokat okoz

A globális hosszú acéltermék piac „példátlan helyzetbe” került Ukrajna orosz inváziója következtében, amely határozatlan ideig eltávolította a piacról az egyik legnagyobb acélipari nyersanyag és félkész termék szállítót.Acélcső

Ezt mondta a Nemzetközi Betonacél Exportőrök és Gyártók Szövetsége (Irepas).
Az ukrán és orosz Fekete-tengeri kínálat lecsökkenése és az utóbbira kivetett szankciók hatása megemeli az acélárakat, miközben az energiaszűke várhatóan tovább fogja emelni a költségeket. “Az áremelkedés minden acélterméknél, valamint a kínálati hiány, nagyobb és komolyabb lesz, mint amire sokan számítottak,” mondja az Irepas márciusi rövidtávú kitekintésében.

“Az acélipar nem tudja elegendő nyersanyaga van-e az áprilisi működéshez, és azt sem, mi lesz ezek közül az elérhető nyersanyagoknak az ára,” folyttatja az Irepas. "Jelenleg a szokásos logika újra térképezése folyik. Az anyagokat más forrásokból kell beszerezni, egy már amúgy is korlátos piacon.”

Az orosz szállítok „beleálltak a falba” a Fekete-tenger térségében, mondja az Irepas. A nyugati vevők nem fognak Oroszországból vásárolni a szankciók miatt, miközben az orosz kikötőkben rakodó hajók maguk is szankciók alá fognak esni és elveszíthetik biztosítási fedezetüket, mai azt jelenti, más vevők sem nagyon fognak kockáztatni.

Az orosz acélgyártók meg fogják próbálni fenntartani a termelésüket, és a távol-keleti kikötőkön keresztül és vasúton, Kínába szállítani az anyagot. “Az orosz acélgyártók rendelkeznek az abszolút legalacsonyabb termelési költségekkel egy tonna acél előállításához,” mondta az Irepas.

“Ezért, amennyiben megfizetik őket, el fogják önteni az ázsiai piacokat, ideértve az indiai szubkontinenst, a megemelt mennyiségekkel. Ez mindenki más kereskedelmét is érinteni fogja Ázsiában, és nem biztos, hogy a kínai acélipar örülne neki. Jelenleg Kínáé a legstabilabb acélpiac a világon és nem akarnak instabilitást.

Várhatóan Kína válik acélbugából a domináns szállítóvá Észak-Afrika felé, versenyezve a török szállítókkal. A világban ma nagy hiány van vasérc peletből, nyersvasból és meleg vasbrikettből.

Az acélhulladék exportőrök legalább 1.3 millió tonna hulladékot adtak el Törökországnak márciusi szállítással, és ennek a mennyiségnek a többségét még össze kell gyűjteni. Ukrajna orosz invázióját követően minden piac „a feje tetejére állt” és az acélhulladék ára minden régióban felfelé megy, mondta az Irepas.

Forrás: Kallanish